Drugi "Montenegro Prajd" u Podgorici u oktobru

"Pozivamo sve građane i građanke Crne Gore, koji smatraju da Ustavom garantovana ljudska prava ne smiju biti mrtvo slovo na papiru, da učešćem u Povorci ponosa pokažu solidarnost sa LGBT osobama"
88 pregleda 100 komentar(a)
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2014. 07:18h

Drugi "Montenegro Prajd" biće održan u oktobru u Podgorici, odlučio je Organizacioni odbor Povorke ponosa koju organizuje Crnogorska LGBT Asocijacija "Kvir Montenegro".

"Mi, LGBT osobe iz Crne Gore, uskoro ćemo sa našim prijateljima i članovima porodica, podržavaocima ljudskih prava, državnim zvaničnicima, predstavnicima civilnog sektora i diplomatskog kora, ponovo šetati ulicama Podgorice. Pozivamo sve građane i građanke Crne Gore, koji smatraju da Ustavom garantovana ljudska prava ne smiju biti mrtvo slovo na papiru, da učešćem u Povorci ponosa pokažu solidarnost sa LGBT osobama i pošalju poruku da nasilje, diskriminacija, uznemiravanje i zastrašivanje sa kojima smo svi podjednako suočeni/e nije prihvatljivo. Jasna poruka ovogodišnjeg prajda podrazumijeva i da počinioci ovakvih djela moraju biti adekvatno sankcionisani, te da odgovorne institucije savjesnije obavljaju svoj posao", navodi se u saopštenju "Kvir Montenegro".

Kako su dodali iz ove organizacije ovogodišnji Montenegro Prajd će posebno biti test za tužilaštvo:

"Koje prošle godine nije pokrenulo nijednu krivičnu prijavu protiv huligana koji su pravili nerede na ulicama Podgorice, te je pokazalo nedostatak kapaciteta za adekvatno i blagovremeno procesuiranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje".

"Grupa aktivista/kinja okupljena oko Kvir Montenegra i Montenegro Prajda svjesna je činjenice da je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori i dalje uplašena, pa će i ove godine one LGBTIQ osobe koje će biti na ulicama Podgorice u Povorci Ponosa u oktobru, šetati ponosno gradom i za one koji/e to još uvijek ne mogu da urade. Organizacioni odbor Montenegro Prajda, ove godine očekuje veću podršku države tokom samog skupa u vidu učešća većeg broja ministara i visokih državnih zvaničnika/ca, što će značiti i obezbjeđivanje potpune bezbjednosti učesnika/ca Prajda", navodi se u saopštenju.

Iz "Kvir Montenegro" su ponovili "crnogorske ulice su i naše ulice".

Bonus video: