Univerzitet Mediteran: Javna izvršiteljka zloupotrijebila službeni položaj

Mediteranu podsjećaju da je Univerzitet 2007. godine zaključio Ugovor o zakupu sa tadašnjim vlasnikom “Omorikom” Beograd, a koji je bila upisana kao vlasnik objekta u izgradnji na osnovu Rješenja državnog organa
205 pregleda 4 komentar(a)
Fakultet Mediteran Bar, Foto: Anto Baković
Fakultet Mediteran Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 26.09.2014. 16:09h

Javna izvršiteljka iz Kotora Branka Samardžić zloupotrijebila je službeni položaj jer prigovor Univerziteta Mediteran na rješenje o prinudnom iseljenju nije dostavlila nadležnom Sudu, iako je po zakonu obavezna na hitno postupanje, ističu u Univerzitetu.

Naime, Univerzitet “Mediteran”, koji je u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, dobio je rješenje za iseljenje iz prostorija u Baru gdje je smješten Fakultet za turizam i hotelijerstvo.

Na to je pravni zastupnik "Mediterana" advokat Igor Martinović još krajem avgusta uložio prigovor na rješenje ističući da nema pravog osnova za iseljenje sve dok o njihovom zahtjevu za reviziju ne odluči najviša sudska instanca.

U Mediteranu podsjećaju da je Univerzitet 2007. godine zaključio Ugovor o zakupu sa tadašnjim vlasnikom “Omorikom” Beograd, a koji je bila upisana kao vlasnik objekta u izgradnji na osnovu Rješenja državnog organa.

"Pošto se radilo o objektu u izgradnji koji je pri tome bio u ruiniranom stanju koje je služilo kao utočište za skitnice i narkomane bilo je potrebno uložiti značajna novčana sredstva za izgradnju i uređenje toga objekta. Univerzitet Mediteran je u izgradnju objekta uložio 3.500.000 eura pri čemu je dobio sva potrebna odobrenja za gradnju od lokalne samouptrave i državnih organa (rješenje o lokaciji UTU, građevinsku dozvolu i upotrebnu dozvolu za objekat.) Koristi od toga najviše je imala Opština Bar koja je umjesto rugla u centru grada dobila moderni i savremno opremljeni fakultet", kazali su u Mediteranu.

Prema njihovim riječima, spor koji su imala “Omorika” i Drina iz Goražda oko utvrđivanja prava svojine je imao, kako ističu, najblaže rečeno čudan tok.

"Nakon višegodišnjeg spora koji je vodđen između ta dva subjekta, presude su više puta ukidane i predmet vraćan na ponovno odlučivanje do dana kada je izgrađena zgrada, tada se suđenje na svim instancama završilo za samo par mjeseci. Odmah nakon toga GP Drina iz Goražda “poklanja” svu imovinu u Crnoj Gori, a koja ima višemilionsku vrijednost fizičkom licu Slobodanu Kneževiću. Za “smiješan” iznos od svega 266.666 eura je prodata ne samo cjelokupna upisana imovina u Crnoj Gori već, zamislite i sva imovina koja se naknadno pojavi i upiše bez obzira kolike je vrijednosti", tvrde u Mediteranu

Međutim, dodaju oni, naši sudovi su utvrdili da tu nema elemenata ništavosti i da takav ugovor proizvodi puno pravno dejstvo.

Takođe, ističu da je Univerzitet "Mediteran" u toku postupka dostavio Sudu sve dokaze da GP "Drina Goržde" nije imala pravo raspolaganja tom imovinom jer je ona prema Zakonima BIH državnu imovina.

"To je jedan od razloga, pored ponudđne cijene, zašto Univerzitet “Mediteran” nije prihvatio ponudu za kupovinu zgrade. Ponudđena cijena od strane neformalnih vlasnika iznosila je 3.500.000 eura, što predstavlja tržišnu vrijednost objekta koji je Univerzitet “Mediteran” izgradio svojim sredstvima. Vrijednost objekta prije rekonstrukcije i izgradnje, prema procjeni nezavisnog procjenjivača iznosila je 530.000 eura", ističu u Univerzitetu.

Prema njihovim riječima, nakon odbijanja ponude za kupovine objekta sadašnji formalni vlasnik pokreće postupak protiv Univerziteta “Mediteran” za utvrđivanje ništavosti Ugovora o zakupu i predaju poslovne zgrade.

Postupak je pravosnažno okončan tako što je odbijen tužbeni zahtjev za utvrdjivanje ništavosti Ugovora. Time je potvrđena pravno valjanost Ugovora o zakupu.

"Međutim Sud je napravio pravni haos kada je potvrdio dio presude o predaji objekta koja se može dosuditi samo ukoliko se usvoji tužbeni zahtjev i utvrdi ništavost Ugovora o zakupu. Radi razrješenja sporne situacije Univerzitet “Mediteran” je uložio Reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore. Međutim, i pored navedenog, Javni izvršitelj, Branka Samardžić na osnovu Predloga za izvršenja donosi Rješenje o izvršenju o predaji objekta oslobodjenog od stvari i lica. Takođe je dopisom od 24. septembra 2014. godine obavijestila Univerzitet “Mediteran” da je zakazala prinudno iseljenje iz objekta za 30. septembar 2014. godine. Na Rješenje je Univerzitet “Mediteran” uložio Prigovor Osnovnom sudu u Baru preko Javnog izvršitelja. Međutim ni posle više od mjesec dana, spisi predmeta nisu dostavljeni nadležnom Sudu iako je po zakonu obavezna na hitno postupanje. Očigledna je namjera Javnog izvršitelja da prigovor dostavi nakon iseljenja iz poslovne zgrade, pri čemu bi nastupila nenadoknadiva šteta po Univerzitet “Mediteran”. O ovome ćemo obavijestiti nadležen organe jer se radi o očiglednim zloupotrebama službenog položaja Javnog izvršitelja", kazali su u Univerzitetu.

Bonus video: