Roditelji strahuju: Da li su djeca sigurna u školi u Igalu?

Dječje odjeljenje Instituta “Dr Simo Milošević” u kome su smještena četiri odjeljenja područne škole u Igalu, izgrađeno je prije Drugog svjetskog rata kada je u njemu bila smještena francuska kablovska centrala
208 pregleda 1 komentar(a)
Institut Igalo, dječje odjeljenje, Foto: Marko Ilijanic
Institut Igalo, dječje odjeljenje, Foto: Marko Ilijanic
Ažurirano: 03.09.2018. 05:54h

U područnom odjeljenju škole “Dašo Pavičić” u Igalu, u kome je danas počela nastava za 240 đaka, roditelji strahuju za sigurnost njihove djece.

Plaše se da se ne ponovi slična situacija od prije dvije godine, kada se u vrtiću na Savini srušila nastrešnica, nakon čega je objekat zatvoren.

Tada srećom niko nije stradao.

U kakvom su stanju konstrukcioni elementi objekta izgrađenog prije više od sedam decenija i koji je pretrpio zemljotres 1979. godine, niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Dječje odjeljenje Instituta “Dr Simo Milošević” u kome su smještena četiri odjeljenja područne škole u Igalu, izgrađeno je prije Drugog svjetskog rata kada je u njemu bila smještena francuska kablovska centrala.

Za potrebe Instituta Igalo, jedan od najčuvenijih srpskih i jugoslovenskih arhitekata 20. vijeka - Nikola Dobrović (1897-1967) uradio je projekat rekonstrukcije i dogradnje zgrade u kojoj je do polovine 90-ih godina prošlog vijeka radilo Dječje odjeljenje. Nakon toga je objekat prestao da se koristi, a prije 25 godina u njemu je otvoreno je područno odjeljenje škole “Dašo Pavičić”.

To je trebalo da bude privremeno rješenje, jer je Detaljnim urbanističkim planom bila predviđena gradnja nove škole u Igalu, koji do danas nije realizovan.

U objekat nekadašnjeg Dječjeg odjeljenja Instituta u kome danas radi škola, decenijama se nije ozbiljnije ulagalo. Samo su na inicijativu roditelja djece koja pohađaju nastavu u toj područnoj školi, okrečene i sređene učionice, fiskulturna sala, nabavljene nove klupe...

Ministarstvo prosvjete je obaviješteno da u matičnoj školi više nema prostora i upoznato je sa stanjem objekta u Igalu.

Njihovi predstavnici uskoro bi trebalo da dođu u Herceg Novi i da se na licu mjesta upoznaju sa problemima.

Matična škola “Dašo Pavičić” u hercegnovskom naselju Topla, projektovana je za 800 učenika, a ove školske godine upisano je 1.346 učenika, od kojih 240 u područnom odeljenju u Igalu, a 18 u Sutorini.

Direktor škole Branislav Krečković ističe da je sve teže naći rješenja kako kvalitetno smjestiti, rasporediti po smjenama skoro dvostruko veći broj učenika nego što kapaciteti škole predviđaju.

Tvrdi da je veliki pritisak da djeca budu upisana u matičnu školu na Toploj i da prema najavama očekuje još djece.

Jedno od rješenja moglo bi biti aktiviranje područne škole u Sutorini, gdje je upisano svega 18 učenika.

Objekat od centra Igala udaljen je samo tri kilometra, ima osam učionica, kuhinjski i prostor za produženi boravak.

Direktor škole kaže da nastoje da kroz privatno-javno partnerstvo stave u funkciju balon salu, koju bi koristili učenici za vrijeme nastave, a partner koji bi ušao sa njima u projekat, koristio bi tokom večernjih sati.

Riječ je o investiciji od oko 50.000 eura.

Roditelji, ali i mještani saglasni su da bi najbolje rješenje bila izgradnja nove škole u Igalu.

Neformalna grupa građana koja je prije tri godine pokrenula inicijativu za izgradnju škole u Igalu, ističe da pored 240 učenika koji nastavu pohađaju u područnom odjeljenju u Igalu, još oko 300 učenika iz Igala i okolnih mjesta od I do IX razreda pohađa nastavu u matičnoj školi na Toploj -što je ukupno oko 550 učenika.

To je, kažu, dovoljan argument za početak gradnje nove škole u Igalu.

Novi PUP Opštine predvidio je izgradnju škole na lokaciji Šištet Bare u Igalo, gdje je planirana i izgradnja Autobuske stanice i stambene zgrade za državne namještenike i penzionere.

Predsjednik Vlade Duško Marković tokom predizborne kampanje za lokalne izbore u Herceg Novom, prije dvije godine, kazao je da su “u kapitalnom budžetu za 2017. godinu obezbijedili sredstva za izradu projekta, a u budžetu za 2018., će planirati sredstva za početak gradnje te škole”.

U lokalnoj vlasti, rekli su nezvanično, novca najvjerovatnije nema, jer opštinom više ne rukovodi DPS.

Bonus video: