Apel poslanicima da izaberu vrhovnog državnog tužioca

1 komentar(a)
VDT, Foto: Screenshot (YouTube)
VDT, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.09.2014. 18:27h

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković, apelovao je na poslanike da što prije izaberu rukovodioca te institucije.

Vučković je na današnjoj sjednici Odbora za politički sistem i pravosuđe predstavio Izvještaj o radu Vrhovnog državnog tužilaštva za prošlu godinu, poručujući da je ostalo malo vremena i da se nada da će poslanici imati puno razumijevanje i izabrati vrhovnog tužioca.

„Koncentrišite snage da Državno tužilaštvo dobije najvišeg starješinu“ , poručio je on.

Vučković je kazao da je zadovoljan izvještajem i radom Tužilaštva, objašnjavajući da on sadrži statističke podatke, ali i analizu kretanja kriminaliteta, odluka i rada tužilačke organizacije u cilju obezbjeđenja ocjene kretanja kriminaliteta.

On je rekao da broj otkrivenih krivičnih djela ukazuje na porast kriminaliteta u oblastima krivičnih djela protiv bezbijednosti saobraćaja, životne sredine, rodnih sloboda, braka i porodice, protiv imovine, protiv službene dužnosti, javnog reda i mira, života i tijela, dok neznatno smanjenje postoji kod trgovine narkoticima, djela protivpravnog saobraćaja i djela protiv državnih organa.

U prošloj godini, kako je kazao, na nivou osnovnih i viših državnih tužilaštava osuđujućom presudom je okončano 87,88 odsto postupaka po podignutim optužnim aktima.

Prema njegovim riječima, tužilačku istragu karakterisala je efikasnost i kvalitet optužnih akata. „U postupku sudske kontrole potvrđeno je 96 odsto podignutih optužnica, dok se ostale nalaze u postupku kontrole“.

Vučković je odbio da, na zahtjev poslanika Demokratskog fronta (DF), Vladislava Bojovića, objasni razlog svoje prijave i kasnijeg odustajanja od kandidature za funkciju vrhovnog državnog tužioca.

Bojović je kazao da je Izvještaj pun suvoparne statistike i podataka, a da ne postoji nikakva analiza, niti kritika postojećeg stanja

„Ne postoji zakonska obaveza prema kojoj ja moram da obrazložim razloge povlačenja svoje kandidature, iako razlozi naravno postoje. U toku je postupak izbora Vrhovnog državnog tužioca, pa svako komentarisanje ne bi bilo u skladu sa mojom trenutnom funkcijom i postupkom“, objasnio je Vučković.

Bojović je kazao da je Izvještaj pun suvoparne statistike i podataka, a da ne postoji nikakva analiza, niti kritika postojećeg stanja.

„Takav Izvještaj potvrda je da je Državno tužilaštvo pod kontrolom Demokratske partije socijalista (DPS). Njegov cilj je da obesmisli kontrolnu ulogu parlamenta i podcijeni tu instituciju“, kazao je Bojović.

On je pitao i da li će se rad VDT-a na rješavanju afere Snimak završiti optuživanjem počinilčaca u Pljevljima, komentarišući da su osuđeni samo pojedini počinioci, a ne naručioci i da se pominje samo krivično djelo zlouptreba službenog položaja, a ne i kršenje izbornih prava.

Vučković je odgovorio da se postupak neće na tome završiti, ali da Tužilaštvo radi na osnovu dokaza kojih nema dovoljno za optuživanje još učesnika, poručujući da „nema stavljanja tačke za bilo koga, niti za bilo koje djelo do one tačke zastarijevanja nekog slučaja“.

On je negirao i optužbe Bojovića da Tužilaštvo radi pod kontrolom DPS-a.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP), Snežana Jonica, ocijenila je da je ono što nedostaje izvještaju samokritičnost i spremnost da se kaže da postoje stvari koje nijesu urađene kako treba, dok, kako je navela, efekti posla koje radi Tužilaštvo o tome govore.

Ona je podsjetila i na slučaj zamjenice osnovnog državnog tužioca, Romine Vlahović, koja je, nakon prvostepene sudske osude za krađu, tokom obnovljenog postupka oslobođena na Višem sudu i odlukom Upravnog suda vraćena na posao.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP), Snežana Jonica, ocijenila je da je ono što nedostaje izvještaju samokritičnost i spremnost da se kaže da postoje stvari koje nijesu urađene kako treba, dok, kako je navela, efekti posla koje radi Tužilaštvo o tome govore

„Tokom obnovljenog postupka došlo je do izmjena Krivičnog zakona prema kojima za djelo, za koje je ona osuđena, više nije predviđeno gonjenje po službenoj dužnosti, pa je od trenutka stupanja izmjena na snagu, tužilac morao odustati od gonjenja“, podsjetila je Jonica.

Vučković je kazao da je Tužilački savjet o tome dva puta raspravljao, ali da je na kraju odlučeno da se Vlahović ne razriješi funkcije.

„Tužilački savjet je o tom predmetu odlučivao u dva saziva. Jednom u onome kome je istekao mandat i kojim sam ja predsjedavao, a koji je donio odluku o razrješenju i u drugom sazivu koji nije našao osnova za razrješenje. Da ne bih sebi dao za pravo da preuzimam stav u ime svih kolega u Tužilačkom savjetu i dijelim lekcije o moralu i etici, pogledajmo činjenice kada ih budemo imali“, kazao je Vučković.

Poslanik DPS-a, Milorad Vuletić, kazao je da je izvještaj sveobuvatan i cjelovit, kao i da daje realnu sliku o onome što je Tužilačka organizacija radila u minulom periodu, interesujući se o procesu razvoja pravosudnog informatičkog sistema (PRIS), na šta je Vuletić kazao da se na tome sveobuhvatno radi.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Rifat Rastoder, kazao je da se na osnovu broja prijava koje se navode u Izvještaju stiče utisak da kriminalitet jenjava, što bi, kako je naveo, bilo dobro.

"Ali u svijesti javnosti nije tako, a imamo i prigovore relevantnih međunarodnih institucija", dodao je Rastoder.

Predsjednika Kluba poslanika Albanskih partija, Genci Nimanbegu, zanimalo je koliko je rađeno na zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda u Tužilaštvu, na šta je Vučković odgovorio da se na jednakoj zastupljenosti radi koliko je moguće u skladu sa kvalifikacijama i prijavama pojedinaca na određene pozicije.

Bonus video: