Barski maslinari spremaju zaštitu domaćeg ulja

"Uz zahvalnst za gostoprimstvo koje nam je ukazano u Vela Luci, naše prijatelje smo pozvali na starobarsku Maslinijadu i druge maslinarske manifestacije koje se organizuju u Baru"
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2018. 18:01h

Predstavnici Društva maslinara Bara nastupii su na maslinarskoj manifestaciji: "Dani Korčulanskog maslinovog ulja“ koja je održana u Vela Luci na hrvatskom ostrvu Korčula. Barskani su pratili predavanja "Zaštita tradicionalnih poljoprivrednoprehrambenih proizvoda" koje je održala prof.dr.sc. Jelena Dugum, pomoćnica ministra poljoprivrede Hrvatske, a ova tema je Baranima od poebnog interesa jer se odavno razmišlja i planira zaštita maslinovog ulja proizvedenog od domaće autohtone sorte Žutica.

"Kako Crna Gora još uvijek nema panel za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja, predavanje dr sci Mirele Žanetić na ovu temu je osvježilo znanje narskih ocjenjivača ulja i potvrdilo da se na ovom polju u Crnoj Gori mora intezivnije raditi. Višegodišnji prijateljski odnosi za dr Žanetić i njena sprenost da pomogne edukaciju i uspostavljanje panela u Crnoj Gori daje vjetar u leđa namjerama da se formira crnogorski panel", saopštio je predsjednik Društva Ćazim Alković

On je dodao da je manifestacija uz edukativne imala i kulturno-zabavne i gastro sadržaje, navodeći da je prijateljstvo sa korčulanskim maslinarima, a posebno sa rukovodstvom i članovima Udruge maslinara Vela Luka dugogodišnje ,dokazano kroz zajedničke aktivnosti, studijske posjete i edukaciju za senzorske ocjenjivače maslinovog ulja.

"Uz zahvalnst za gostoprimstvo koje nam je ukazano u Vela Luci, naše prijatelje smo pozvali na starobarsku Maslinijadu i druge maslinarske manifestacije koje se organizuju u Baru, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno i radujemo se novom susretu sa predsjednikom Rankom Surjanom i njegovim prijateljima", zaključio je Alković.

Galerija

Bonus video: