Traže povećanje plate: Doveli ste policajce na ivicu egzistencije

"Smatramo da su osnovna prava zaposlenih i dalje ugrožena, a da situaciju možemo popraviti samo neposrednim pregovorima sa poslodavcem”
70 pregleda 10 komentar(a)
Mladen Šuškavčević, Foto: Arhiva Vijesti
Mladen Šuškavčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.09.2014. 06:25h

Sindikat Uprave policije tražio je povećanje plata, navodeći da je materijalni status službenika te institucije doveden na najniži mogući nivo.

Novoizabrani predsjednik Sinidkata Mladen Šuškavčević, saopštio je da trenutni status policajaca, po mnogim pitanjima, ne odgovara objektivnim okolnostima, uzimajući u obzir ulogu i značaj poslova koje obavljaju.

"Neophodno je da se u budžetu za narednu godinu planiraju sredstva za povećanje plate, a što bi se obezbijedilo racionalnijom potrošnjom. Smatramo da su osnovna prava zaposlenih i dalje ugrožena, a da situaciju možemo popraviti samo neposrednim pregovorima sa poslodavcem”, naveo je u saopštenju.

Šuškavčević je objasnio da je Ministarstvu finansija upućen zahtjev za realno povećanje zarada na način kreiranja pravednijeg sistema kroz Zakon o zaradama, kao i kroz unutrašnje rezerve.

"Materijalni status policijskog službenika je doveden na najniži mogući nivo u posljednjih nekoliko godina. Stoga je nerealno upoređivati potrošačku korpu sa njegovom platom još kada se uzmu u obzir činjenice da se ne vrši redovna isplata ostvarenog prekovremenog rada, da su ukinuti dodaci na zaradu, da je oporezovan topli obrok i regres, što u svakom slučaju policijske službenike dovodi na ivicu životne egzistencije", kazao je on.

Šuškavčević ističe da je potrebno da se Sindikat direktno uključi u izradu novog Zakona o unutrašnjim poslovima, naročito u dijelu o pravima zaposlenih u policiji, kako bi se ispoštovala njihova, trenutno ugrožena, prava.

"Rad policijskih službenika se bazira na zaštiti ustavnog poretka i zaštiti Ustavom zagarantovanih prava građana, ali se za njihov normalan rad ne obezbjeđuje ni minimum potrebnih uslova", kazao je on.

Bonus video: