Ugostitelji opušteni, jer ih niko ne kontroliše i ne kažnjava

"Tražimo da posebnu pažnju komunalna policija obrati na upotrebu elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima kao i emitovanje muzike uživo"
62 pregleda 3 komentar(a)
mikrofon, muzika, Foto: Shutterstock
mikrofon, muzika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.09.2014. 14:56h

Mreža NVO Sjevera tražila je od komunalne policije u Pljevljima da svim vlasnicima ugostiteljskih objekata u užem centru grada naloži uvođenje limitatora jačine zvuka, te apelovala da pored telefona dežurnih komunalnih policajaca, obezbijedi i dežurni telefon komunalne policije koji bi građanima bio dostupan 24 časa.

Iz Mreže NVO Sjevera navode da se vlasnici ugostiteljskih objekata, zbog nedovoljne i neadekvatne kontrole komunalne policije, ponašalu vrlo komotno.

"Sebi dozvoljavaju da, između ostalog, komunalnom policajcu koji je u kontroli radnog vremena i buke u ugostiteljskom objektu, odbiju i potpuno ignorišu zahtjev za gašenjem muzike i zatvaranjem lokala zbog prekoračenja radnog vremena kao i emitovanja preglasne muzike iz kontrolisanog ugostiteljskog objekta... Desilo se da ni dolazak posebne jedinice policije nije dao očekivane rezultete, odnosno nije ispoštovano ograničenje radnog vremena, već je i nakon zajedničke intervencije nastavljen rad lokala i emitovanje buke do jedan sat poslije ponoći", navodi se u saopštenju Mreže NVO Sjevera.

NVO traže da služba komunalne policije organizuje pojačan nadzor, sa više dežurnih službenika istovremeno, kontrole buke i kontrole poštovanja i sprovođenje važeće opštinske odluke o radnom vremenu, koja predviđa rad ugostiteljskih objekata radnim danima i nedjeljom do 23, a petkom i subotom do 24 časa, a koja se, kako navode, sada ne poštuje.

"Tražimo da posebnu pažnju komunalna policija obrati na upotrebu elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima kao i emitovanje muzike uživo, da li za njih vlasnici imaju odobrenja nadležnih organa, kao i da li jačina zvuka prelazi granice zakonom dozvoljenih vrijednosti", navodi se u saopštenju Mreže NVO Sjevera.

Oni su od komunalne policije tražili da protiv neodgovornih vlasnika ugostiteljskih objekata koji budu upotrebljavali te akustične i elektro uređaje, a ne budu se pridržavali zakonskih odredbi iz ove oblasti, pokrene postupke za maksimalno kažnjavanje koje predviđaju zakonske kaznene mjere, te da im odmah zaplijene sve uređaje iz kojih se emituje preglasna muzika.

"Smatramo da je to jedino način na koji se može uvesti red u ovoj oblasti, a građanima konačno obezbijediti mir i spokoj".

Bonus video: