Vlada još nije odlučila o prijemu migranata sa Sicilije

"Crna Gora će se odgovorno odnijeti prema tom pitanju", kazao je Marković
1306 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.09.2018. 13:51h

Premijer Duško Marković saopštio je da Vlada još nije odlučila da li će prihvatiti migrante sa Sicilije na zahtjev Italije i najavio da će se to znati tokom sedmice.

Marković je kazao da je zahtjev u proceduri i da će biti na nacionalnom tijelu koje se bavi pitanjem migranata, a kasnije će stav tog tijela biti razmatran na Vladi.

"Crna Gora će se odgovorno odnijeti prema tom pitanju", kazao je Marković.

Zvanični Rim, preko italijanske ambasade u Podgorici, Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) uputio je zahtjev za prihvatanje migranata.

Italija u svom zahtjevu nije precizirala koliko bi migranata Crna Gora trebalo da prihvati.

"U pitanju je zahtjev za pomoć u zbrinjavanju migranata, nije navedeno koliko lica bi Crna Gora trebalo da preuzme”, kazao je ranije sagovornik “Vijesti” iz Vlade Crne Gore.

Oko 140 migranata 26. avgusta se iskrcalo na Siciliji nakon što su ih italijanske vlasti po direktivama zamjenika premijera Italije i ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, inače lidera desničarske Lige, danima držale zatvorene na brodu "Dikjoti" ne dozvoljavajući ima da izađu na italijansko tlo. Italijanski mediji prenijeli su da je nakon iskrcavanja migranata Albanija prihvatila da primi njih 20, a Irska do 25, dok Rim nije dobio odgovore iz Crne Gore i Srbije.

Premijer Duško Marković je ranije, odgovarajući na pitanja poslanika, izjavio da Crna Gora neće biti prihvatilište za migrante u ime Evropske unije (EU).

"Pažljivo pratimo debatu u okviru EU-a i kako se nositi sa uzrocima migratornog talasa. Iako nije istog obima kao 2015. godine, Vlada radi na svim poljima kako bi bolje regulisali migracijske procese, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju”, kazao je tada Marković u parlamentu.

On je najavio i mogućnost sanacije jedne od karaula na granici sa Albanijom odakle stiže najveći priliv migranata koji preko Crne Gore pokušavaju da se domognu država članica EU. Marković je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, na kojoj je bilo riječi o 25 kilometara bodljikave žice koju je Mađarska donirala Crnoj Gori, kazao da situacija još nije zabrinjavajuća, ali da svi timovi u skladu sa planom funkcionišu, mobilni su i spremni za eventualno otvaranje rute prema Crnoj Gori, za odbranu Crne Gore i njene granice, te da još nema potrebe za postavljanjem žice na granici. Crnogorsku granicu sa Albanijom odnedavno čuvaju mještovite patrole policije i pješadije Vojske Crne Gore.

Bonus video: