Pljevlja: Sportski centar služi kao sala za fizičko

Uprave EPCG, Vodovoda i ostalih gradskih službi odgodile naplatu dugova ne bi li se sport u gradu nekako održao
773 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2014. 15:09h

Sportska dvorana Ada u Pljevljima nalazi se u ozbiljnim finansijskim problemima i ne može opstati bez ozbiljnije pomoći Opštine ili države koja je većinski vlasnik ovog sportskog zdanja. Sada u zgradi Sportskog centra "Ada" jedino radi mala sala u kojoj nastavu fizičkog vaspitanja izvode učenici Srednje stručne škole. U posljednjem trenutku dvorana je izbjegla isključenje struje zbog nagomilanih dugovanja, zahvaljujući razumijevanju Elektroprivrede Crne Gore koja je odložila plaćanje računa. Sportski centar Ada za struju duguje oko 25,5 hiljada eura, a prema riječima direktora Danila Stipa Vukićevića, uprava tog objekta u ovom trenutku kompletan dug ne može izmiriti. Osim za struju dvorana značajna sredstva duguje za ugalj oko 21.000 eura. Vukićević ističe da su naišli i na razumjevanje u preduzeću “Čistoća” i u upravi Vodovoda za složenu situaciju u kojoj se nalazi sportska dvorana, pa nijesu pokrenuli sudsko izvršenje uprkos velikim dugovanjima za usluge tih preduzeća.

Vukićević ističe da plate zaposlenima nijesu isplaćene pet mjeseci, a doprinosi dvije i po godine. Prema njegovim riječima samo za doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje pljevaljska dvorana duguje oko 70.000 eura. U Sportskom centru Ada je osim Vukićevića zaposleno još osam radnika. Još formalno nije riješeno pitanje vlasništva jer se, dvorana u katastru vodi kao vlasništvo Opštine Pljevlja, iako država posjeduje oko 85, a gradska uprava svega 10,5 odsto. U Opštini Pljevlja kažu da se to pitanje treba što prije riješiti tako što bi država prenijela vlasnički dio na grad, ili se aktivnije uključila u funkcionisanje sportskog centra u skladu sa svojim valsničkim udjelom. “Priča da bi država trebalo da finansira SC "Adu" ne pije vodu. "Ada" je dioničarsko društvo formirano uz saglasnost Opštine čija je obaveza da nađe modus. I sportski klubovi trebalo bi da pokažu više i da se angažuju da pomognu u cilju razvoja sporta u ovom gradu”, smatra Vukićević. Opština sama, kako je “Vijestima” rečeno u lokalnoj upravi, ne može sama finansirati rad Sportskog centra, jer je godišnje za te namjene potrebno obezbijediti minimum 280.000 eura. Od osnivanja do sada dvorana je iskazala gubitak od oko 764.000 eura, a neizmirene obaveze dostigle su iznos od oko 120.000 eura.

Sportska dvorana otvorena je 1998. godine, u početku je do unazad nekoliko godina električnu energiju ovom zdanju plaćala Vlada, ali čim je izostala finansijska potpora iz glavnog grada nastali su problemi. Isključenja struje su bila česta, jer dvorana nije mogla sama sebe da isplati te troškove, jer su mjesečni računi samo za struju iznose i po nekoliko hiljada eura.Najčvršći temelj u predizbornim kampanjama Lokalne sportske organizacije, nevladine organizacije, odbornici iz redova opozicije više puta su pisali Podgorici, i premijeru Milu Đukanoviću tražeći da se problem Sportske dvorane riješi, a zaustavi stalno opadanje broja sportskih klubova u najsjevernijem gradu. U Skupštini opštine u svim mandatima i vlasti i opozicije skretana je pažnja na ovaj problem, ali se dalje od rasprave i pisama Podgorici nije maklo. Kao najvažnije označeno je pitanje rješavanja vlasničke strukture, s obzirom da dvorana većim procentom prema vlasničkim knjigama pripada državi . Pitanje Ade potezano je u svim predizbornim kampanjama, ali se sve završilo na upozorenjima i obećanjima. Odlazeći gradonačelnik Pljevalja Miloje Pupović pisao je više puta premijeru, ministrima i sportskim sekretarijatima, a u Pljevljima su organizovani susreti sa predstavnicima iz Podgorice. No, rješenje do danas nije nađeno, a sportskoj dvorani Ada prijeti zatvaranje.

Galerija

Bonus video: