Pet hiljada kilometara puta na tri točka

Naoružao se Filip i fotoaparatom, mjeračima brzine i pređenih kilometara. Napravio je plan kuda bi trebalo da vozi, ali kako će teći vožnja na tri točka - nije znao
129 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2014. 19:59h

Filip Krgović, planinar, triatlonac, apsolovent Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, putuje Evropom na biciklu na tri točka. Njegov cilj je stići do sjeverne Njemačke, a onda nazad doma. Više od 5.000 kilometara. Filip, koji je na put krenuo 8. septembra, ovih dana je uglavnom van dometa, pa je o njegovim avanturama za „Vijesti" govorio njegov otac, Dragoljub. Ovaj mladić dosad je prešao 1.200 kilometara. Prošao je i poplave u Hrvatskoj i Sloveniji. Dragoljub za sina kaže da je inače zaljubljenik u biciklizam, te da svakodnevno vozi po deset, 20 kilometara. Biciklom ide i na posao. „Sada radi u Baru. Smješten je u Sutomoru i odatle ide na posao u Bar, naravno biciklom", kazao je on. Bicikl kojim ostvaruje želju da krstari Evropom, Filip je kupio u Beogradu. Kasnije je nabavio i mehanizam za kačenje još jednog točka za zadnji točak bicikla i tako sada putuje na tri točka. „Na taj treći točak postavio je 'bisage' (specijalno kupljene fabrički napravljene ruksake) u koje može da stane po 70 litara tereta", objašnjava Filipov otac.

Za put od 5.000 kilometara, taj mladić je pored odjeće i obuće, morao da spakuje šator, vreću za spavanje, podmetač... Za vožnju bicikla kojim se Filip uputio ka Njemačkoj, prema riječima njegovog oca, potrebne su specijalne, namjenske cipele u koje se kače pedale, da se cipele ne bi skidale. „Morao je da kupi i specijalni sistem za zaključavanje bicikla na ključ od dva kilograma", priča Dragoljub. Naoružao se Filip i fotoaparatom, mjeračima brzine i pređenih kilometara. Za put na tri točka se, prema riječima njegovog oca, nije posebno pripremao. Napravio je plan kuda bi trebalo da vozi, ali kako će teći vožnja na tri točka nije znao. „Odmah po polasku se ispostavilo da treći točak nije najbolje rješenje. Tako visok teret pozadi stvarao mu je zamajac i nestabilnost, pa je prvog dana znao i pasti sa bicikla", prenosi Dragoljub Filipova iskustva sa puta.

Filip je u Njemačku krenuo preko Nikšića i prve večeri prespavao blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom, negdje u Vraćenovićima. Spavao je u šatoru. Nastavio je prema Pločama, gdje je kampovao sa Špancima. Noćio je potom u Splitu, Trogiru, Zadru, okolini Rijeke... Dnevno je, kaže njegov otac, prelazio 100 do 140, nekad samo 40 kilometara, i po kiši. "Bilo je dana kada bi mu se skvasile sve stvari... Na biciklu je prošao i poplave po Hrvatskoj i Sloveniji. Najteže mu je tokom puta bilo od Rijeke do Ljubljane, jer je morao preći nekoliko prevoja, od kojih je najveći oko 800 metara visine. Morao je i da popravlja bicikl u Splitu, dešavale su se i druge havarije, ali Filip sve podnosi sa osmijehom, kaže Dragoljub, naglašavjući da je njegov sin na put krenuo od svoje ušteđevine.Biciklom od Mojkovca, preko Zabojskog jezera, Njegovuđe... Prije puta za Njemačku, Filip je, kako kaže njegov otac, biciklom znao obići čitavu Sinjavinu, kako je zovu mještani. “Biciklom je od Mojkovca, preko Zabojskog jezera, Njegovuđe, Žabljaka, Male Crne Gore, Nedajnog, Trse... Pivskog jezera, kod eko-katuna Rudinice stigao u Nikšić, na muzički festival. Trebalo mu je osam dana", priča Dragoljub. Filip je inače i planinar i često sa društvom iz srednje škole i sa fakulteta odlazi na ture, do Trnovačkog, Zabojskog, Hridskog jezera... "A bogami je dva puta išao i na Đeravicu sa Hridskog jezera. Četrnaest kilometara pješačenja u jednom pravcu", priča njegov otac Kao triatlonac, sportska disciplina koja obuhvata plivanje, trčanje i vožnju bicikla, Filip je dosad postizao zapažene rezultate u Crnoj Gori, a učestvovao je i na triatlon takmičenjima u Hrvatskoj.

Galerija

Bonus video: