Direktorat za vanredne situacije MUP dobio vozilo za transport neeksplodiranih ubojnih sredstava

57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2014. 14:27h

Direktoratu za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore dodijeljeno je vozilo za prevoz neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

Neeksplodiranim ubojna sredstvima su sva ona sredstva koja iz bilo kog razloga nijesu aktivirana, ili nijesu eksplodirala, a ona se mogu naći i na teritoriji naše zemlje.

Automobil za transport NUS, Direktorat je dobio kroz projekat oslobađanja od viška naoružanja i municije Ministarstva unutrašnjih poslova, i predstavlja važan dio opreme koja je neophodna za kvalitetno funkcionisanje i rad tima za neeksplodirana sredstva.

Vozilo je izrađeno po EU standardima za transport opasnih materija (ADR standardi), što je garancija da je pri njihovom prevozu isključena mogućnost pojave statičkog elektriciteta.

"Tim za neeksplodirana ubojna sredstva posjeduje zaštitnu ličnu opremu, površinski i dubinski metalo-detektor, sredstva za daljinsko paljenje eksploziva, a od danas i vozilo za transport neeksplodiranih ubojnih sredstava, koje nam je u tom lancu nedostajalo“, kazao je direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, dodajući da će ono značajno povećati nivo bezbjednosti, kako pripadnika tima za NUS, tako i svih učesnika u saobraćaju.

On je napomenuo da su za namjenu prevoza ovih sredstava ranije korišćene usluge specijalizovanih firmi koje posjeduju vozila sa ADR sertifikatom, što sada, kada Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore posjeduje auto za transport NUS, više neće biti potrebno.

"Dodatna oprema i kontinuirane obuke biće obezbijeđene kroz NATO projekat "Bezbjednost za mir“, koje će se sprovoditi do 2016. godine, najavio je Mulić.

Galerija

Bonus video: