Nikšić: Dvije vještačke akumulacije u Klenaku i Podbožuru

U nikšićkom kraju, kazao je Ivanović, primjetan je rast kozarstva i prošle godine je 36 odsto više registrovanih koza u odnosu na godinu ranije
241 pregleda 4 komentar(a)
Boško Zečević, Foto: Ivan Petrušić
Boško Zečević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 20.09.2014. 15:23h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović predali su danas porodicama Miljanić i Zečević iz Banjana na upotrebu dvije vještačke akumulacije koje se nalaze u selima Klenak i Podbožur.

Kako je kazao predsjednik nikšićke opštine, akumulacije predstavljaju značajnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima sa toga područja, a obećao je da će lokalna uprava i u narednom periodu nastaviti njihovu gradnju u bezvodnim krajevima.

Akumulacija u Klenku je kapaciteta oko 3.000 kubika i, prema riječima Boška Zečevića, značiće puno za njihovu farmu, koja broji oko 300 koza, i mljekaru, čija gradnja je pri kraju.

„Kada se mljekara završi, planiramo da otkupljujemo mlijeko sa područja Banjana, tako da bi se u dvije smjene moglo preraditi od četiri do pet tona mlijeka, i to kombinacija kozjeg i kravljeg“, kazao je Zečević.

I Radivoje Miljanić, čija farma, koja se nalazi u Podbožuru, broji oko 200 koza, namjerava da na proljeće počne otkup i tako, kako je kazao, da dodatnu snagu svim malim proizvođačima da mogu da plasiraju mlijeko.

Akumulacija u Podbožuru je kapaciteta oko 1.200 kubika.

Ministar Ivanović je kazao da je za godinu dana na teritoriji Opštine Nikšić urađeno pet akumulacija – dvije na Goliji i tri u Banjanima, ukupnog kapaciteta oko 8.000 kubika.

„Na ovim područjima, gdje su urađene akumulacije, bilježimo rast za 300 komada sitne i oko 25 komada krupne stoke. Računamo da je otvoreno 20 novih radnih mjesta“, istakao je Ivanović.

Izrazio je nadu da će farme porodica Zečević i Miljanić biti centri za otkup i dalju preradu mlijeka na području Banjana, kao i da će se uz dobru međusobnu povezanost proizvođača, kao i njegovu vezu sa trgovcima, stvoriti šansa za novim radnim mjestima, povećanje proizvodnje i lakšu prodaju poljoprivrednim proizvođačima.

U nikšićkom kraju, kazao je Ivanović, primjetan je rast kozarstva i prošle godine je 36 odsto više registrovanih koza u odnosu na godinu ranije. Takav trend očekuje se i ove godine.

„Bez dalje prerade nemamo povećanja dodate vrijednosti i nama je cilj da kroz preradu, podržavajući one porodice koje žele da ostanu na svojim imanjima, da angažuju kompletnu porodicu i zaposle druge, da stvorimo uslove da se ta dodata vrijednost stvara u Crnoj Gori i da se njenom valorizacijom kroz prodaju ostvari veća zarada“, zaključio je Ivanović.

Bonus video: