Od proglašenja Crne Gore ekološkom državom 23. godine

U susret otvaranju poglavlja 27, Perović smatra da treba biti iskren i informisati javnost da li je ustavno opredjeljenje ekološke države „izgubilo bitku“ sa kapitalnim projektima koji se najavljuju u skorijoj budućnosti kao što su II Blok TE Pljevlja
6 komentar(a)
te pljevlja_1, Foto: G.MALIDŽAN
te pljevlja_1, Foto: G.MALIDŽAN
Ažurirano: 20.09.2014. 13:13h

Povodom obilježavanja 23. godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, ekološki pokret ,,Ozon“ pozvao je Vladu i Skupštinu Crne Gore da konačno odluče da li će nastaviti sa „obesmišljavanjem ove najhumanije od svih ideja“.

„Sve donesene deklaracije, rezolucije, strategije, planovi, elaborati nijesu dali rezultate kojima kao društvo možemo biti makar u najmanjoj mogućoj mjeri zadovoljni. Stanje na terenu gdje imamo izražene probleme prije svega devastacije prostora, otpadnih voda, zatim čvrstog otpada, nekontrolisane eksploatacije riječnog materijala, nelegalne sječe šuma, krivolova, nepostojanje planova za upravljanje vodotocima, ali i mnogih drugih javnosti manje vidljivih, izuzetno je haotično i sa pravom se može reći da institucije sistema nijesu opravadale povjerenje građana, zašto je uostalom i najbolji dokaz neefikasna i selektivna primjena zakona“, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje direktor „Ozona“ Aleksandar Perović.

U susret otvaranju poglavlja 27, Perović smatra da treba biti iskren i informisati javnost da li je ustavno opredjeljenje ekološke države „izgubilo bitku“ sa kapitalnim projektima koji se najavljuju u skorijoj budućnosti kao što su II Blok Termoelektrane (TE) Pljevlja, eksploatacija nafte i gasa iz Jadrana, tzv. velike hidroelektane (HE) na više vodotoka, podmorski kabal Italija – Crna Gora i dalekovod od primorja do Pljevalja.

“Pozivamo i Skupštinu Crne Gore i Vladu da do kraja godine na nekoj od svojih sjednica kao tačku dnevnog reda planiraju i izjašnjavanje o budućnosti ustavne odrednice ekološke države i na taj način građanima pošalju jasan signal kuda kao društvo idemo. Smatramo da bi to bilo najpošteniji pristup, na osnovu kojeg bi i organizacije koje se bave zaštitom životne sredine imale mnogo jasniju poziciju i vjerujemo bile potencijalno mnogo efikasnije u svrhu zaštite javnog interesa i unapređenja kvaliteta životne sredine“, poručuju iz „Ozona“.

Ta NVO vjeruje da Crna Gora treba da bude prepoznata po pravilnom korišćenju prirodnih bogatstava, ekoturizmu i poljoprivrednoj proizvodnji i da u budućnosti i u Evropskoj uniji može iskoristi svoje specifičnosti i bogatsvo ljudskim resursima.

Bonus video: