Prevoznici iz Danilovgrada: Komunalna nam prijeti specijalcima

Prevoznici kažu da im najnovija zbivanja liče na “progon gubavaca” i “zatvaranje indijanaca u rezervate”, a Danilovgrađani, koji svakodnevno putuju u Podgoricu, ukidanje stajališta doživljavaju kao svojevrstan teror
203 pregleda 6 komentar(a)
Goran Perović, Foto: Luka Zeković
Goran Perović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.09.2014. 20:00h

Podgorička Komunalna policija juče je oduzimala saobraćajne dozvole danilovgradskim autoprevoznicima, isključivala ih iz saobraćaja i prijetila im Interventnom jedinicom policije.

Njihov prekršaj bio je što ne poštuju za međumjesne prevoznike utvrđenu maršutu kroz Glavni grad, koja znači da putnike iz Danilovgrada ne smiju da voze kroz grad, nego zaobilaznicama do autobuske stanice.

To znači da đake, građane Danilovgrada koji idu na posao ili na pregled u KCCG, moraju da ostave kod Delta sitija ili kod Malog brda, što je nekioliko kilometara od škola i centra Podgorice.

Prevoznici kažu da im najnovija zbivanja liče na “progon gubavaca” i “zatvaranje indijanaca u rezervate”, a Danilovgrađani, koji svakodnevno putuju u Podgoricu, ukidanje stajališta doživljavaju kao svojevrstan teror.

Direktor "Dan-Tours Perović" Goran Perović juče je rekao da ih Komunalna policija nezakonito sankcioniše.

“Pozivaju se na Odluku o regulisanju saobraćaja na teritoriji Glavnog grada koja nema kaznene odredbe. To znači da nemaju pravo da nas sankcionišu, niti da nam oduzimaju vozila, jer je to u nadležnosti republičke inspekcije i Ministarstva saobraćaja”, kazao je, u ime danilovgradskih prevoznika, Perović.

On tvrdi da su vozačima, uprkos tome što nijesu stajali na nedozvoljenim stanicama, komunalni inspektori prijetili.

“Rekli su im da će da dovedu Interventni vod. Hoće silom da nas maknu iako je prećutno bilo dogovoreno između dvije opštine da vozimo kao što vozimo, ali je nekom sad palo napamet da nas izmjesti”, kazao je on.

Perović ističe da je najveći problem za građane Danilovgrada koji su usko vezani za Podgoricu.

“Znatno više treba da pješače ili da plaćaju taksi i izlažu se dodatnom trošku. Na to niko ne misli”, kazao je on.

“Rekli su nam da su aktivirane prijave koje su ranije podnosili Autobuska stanica i gradski prevoznici. Jedni se bore da im navodno ne kupimo putnike, a drugi da bi građani morali da plaćaju i peronsku kartu”.

Sekretar za komunalne poslove Glavnog grada Miomir M. Mugoša sinoć nije želio da se oglašava.

Ništa ne stižemo, a ne pravdaju nam časove ako zakasnimo

Novinarka “Vijesti ” juče je putovala sa srednjoškolcima iz Danilovgrada. Dvadesetak srednjoškolaca juče su iz “3 4” i za šli kod Delta sitija i pješačili do Hemijske, Mašinske, Elektro, Medicinske, Građevinske škole...

Maja Bobičić, učenica Medicinske škole, kazala je da “nije fer to što nam rade”:

“Od Delte, gdje moramo izaći, najbliža škola je udaljena 15 minuta hoda, a do nekih ima i pola sata. Ne možemo ništa da stignemo, ako zakasnimo ne pravdaju nam časove”.

Bobičić ističe da njoj i njenim drugarima ne smeta što za gimnazijalce iz Podgorice, koji uče u Danilovgradu, autobusi dolaze maltene ispred škole, ni što imaju besplatan prevoz, ali da se osjećaju iskriminisano.

"Ne smeta nam ni što ih dovoze ispred ško le, ali nam smeta što nama brane isto to, a niko ne reaguje”, rekla je ona dodajući da je najgore onima koji su prva smjena jer moraju da krenu u 5:30 sati, ako hoće da stignu na prvi čas.

Učenica trećeg razreda Hemijske škole Marija Filipović smatra da će pravi problemi nastati kad zakiši:

"Nije strašno dok je vrijeme lijepo, ali šta da radimo poslije. Sada zbog ovoga kasnimo na časove. Neki profesori to razumiju, neki ne, već nam kažu da krećemo ranije ili nam ne dozvole da izađemo prije kraja časa, a ako zakasnimo čekamo dva sata naredni autobus za koji imamo mjesečnu“.

Bonus video: