UNESCO ne zna za prašumu sa šankom

Bivši dugogodišnji direktor NP "Biogradska gora" Dragiša Dožić kaže da su novim planovima zaštitne zone skrojene po želji profiterskih privatnih grupa
110 pregleda 6 komentar(a)
Biogradsko jezero, Foto: Arhiva "Vijesti"
Biogradsko jezero, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.09.2014. 15:51h

Bivši dugogodišnji direktor Nacionalnog parka “Biogradska gora” Dra'giša Dožić ponovo je apelovao na nadležne da se spriječi izgradnju hotela i restorana na obali Biogradskog jezera, a da se ti turistički kapaciteti grade na ranije predviđenoj lokaciji Kraljevo kolo.

Dožić je ovog puta ponudio javnosti nove podatke, prema kojima su Prostornim planom Bjelasice i Komova napravljene bitne izmjene, kada je riječ o zaštitnim zonama parka, u odnosu na stariji dokument Prostorni plan NP “Biogradska gora”. Sve to, smatra on, pogoduje jedino “profitersko-menadžerskim grupama”, dok prašumu devastira.

“U Prostornom planu Bjelasice i Komova u poglavlju plana zona, obrađivač, na iznenađenje, mijenja ustanovljeni režim i stepen zaštite po zonama. Tako, zonu III stepena zaštite, koja je planom NP deifinisana kao zaštitno kontaktna zona, formira u okviru I zone zaštite, na uskom prostoru pored Biogradskog jezera, u središtu prašumskog rezervata, temeljnog fenomena NP-a. Tim radikalnim potezom, jednakom vandalističkom činu, koji je vjerovatno iznuđen smišljenim planom profiterskomenadžerske grupe, započinje novi intenzivniji proces devastacije najvrijednijeg dijela parka”, kaže Dožić.

Upozorava da “tim izmjenama pretjerano jača privredna djelatnost u NP, a marginalizuje zaštitna, edukativna i naučno-istraživačka funkcija. Biviši direktor NP od odgovornih traži da kažu da li se promjenom uređenja prostora i režima u planu zona obustavlja postupak kandidovanja NP za upis na UNESKO-vu listu svjetske prirodne baštine. Dožić sumnja da ponašanje odgovornih navodi na sumnju da sprečavaju upis Biogradske gore kod UNESKO-a”.

Sve zbog toga, objašnjava on, što bi “primjenom svjetskih standarda i normi u očuvanju zaštićenih prostora, bila onemogućena radikalna menadžerska ponašanja i planovi grupnog profiterstva”.

“Sam postupak formiranja II zone u središtu prašume nije prirodan i redosljedan, a lokalitet čini još više konfliktnim. Zamislite, kroz prašumu zonu najstrožijeg stepena zaštite, ulazite u III zonu zaštite (bez prolaza kroz II zonu zaštite) na kojoj je izgrađen novi hotel iz kojeg kada izađete i zatvorite hotelska vrata, ponovo ulazite u zonu I stepena zaštite. Sigurno je da novoizgrađeni hotel neće imati svoj račun rentabiliteta, dok ne bude svojina projektovanog profitera”, zaključuje bivši direktor NP.

Podsjeća da je u dugoj istoriji postojanja Biogradska gora, bilo kao knjažev zabran-branik, od 1878. godine do današnjeg dana, iako je njen status često mijenjan, nikad nije poslovala na principu sopstvenih prihoda. Zato što je jedini cilj bio očuvanje jedinstvenog prašumskog rezervata.

Bonus video: