Koprivica: Više od tri mjeseca nemamo ministra kulture

"Ne može ni Duško Marković prihvatati dodatne funkcije redom na svoja krhka pleća kad god nam zafali po koji funkcioner," smatra funkcioner DF-a
3 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Facebook
Dragan Koprivica, Foto: Facebook
Ažurirano: 19.09.2014. 12:05h

Da Crna Gora ne prestaje biti zemlja čuda najbolji dokaz je i taj što, kao zemlja kulture u nivou brenda, već više od tri mjeseca nema ministra kulture, navodi se u saopštenju funkcionera Demokratskog fronta (DF) Dragana Koprivice.

"Ko ne vjeruje, zalud mu je, informacija je tačna. Kao da je riječ o kakvom sekretaru mjesne zajednice, na kojeg se može i čekati. A kada se možemo nadati novom ministru kulture, nakon odlaska prethodnog na mjesto ambasadora u Beogradu, i smijemo li se uopšte nadati, hamletovsko je pitanje. Razlog ovome može biti i što je u ovoj zemlji svakovrsnih kršenja zakona najpopularniji među ministrima ne ministar kulture, nego ministar policije. Njemu se divi staro i mlado, posebno zbog stajlinga, i fenomenalne mirnoće. A ponajviše, ipak, jer je iz principijelnog SDP-a. Zato svi ostali ministri pred njim padoše u sjenku", smatra Koprivica.

Koprivica dodaje da ćemo se za ministra kulture već snaći.

"Nije to, da kažemo, neka sad važna grana, pa da ga biramo preko noći. Uostalom, kriminalci ako nekud i bježe, kultura pobjeći nikud neće. Šapuće se da će Ministarstvo kulture biti 'unaprijeđeno' u Sekretarijat za kulturu. A i kakva su nam ulaganja u tu oblast, jedan sekretarijat završio bi cio posao. Sad kod nas, u zemlji viševjekovne kulture, ako zatražite da Vas primi na razgovor ministar kulture, ili neki strani ministar kulture poželi da proćaska sa svojim montenegro-kolegom, uslijediće odgovor: 'Takvoga već tri mjeseca Vlada Crne Gore gledala nije, a možda i ukinemo mjesto ministra kulture.' Tako u Crnoj Gori uživo ide drama apsurda pod zvučnim nazivom 'Čekajući ministra kulture'. A, za nevolju, danas svaki pošten Crnogorac smatra da bi, ako ništa drugo, mogao biti barem taj vrstan ministar. A to, što se zaklinjemo u našu kulturu i Njegoševu gromadnu sjenku, o tome drugi put. Jer, ne može ni Duško Marković prihvatati dodatne funkcije redom na svoja krhka pleća kad god nam zafali po koji funkcioner. A evo teče već i četvrti mjesec (!) otkad pitanje o novom ministru kulture, u kulturnoj Crnoj Gori, leži u fijoci", navodi se u saopštenju funkcionera DF-a.

Sve je to, smatra on, dokaz više kako “naše nekulturne režimlije s podsmijehom gledaju na kulturu svoje zemlje, i na njene predstavnike, iako se po Evropi hvališu kako su i oni sami dio crnogorske kulturne priče”.

"Neki se čak pitaju da ovo nije premijerov prećutni stav povodom dosadašnjeg učinka svih ministara kulture zajedno, u stilu: s njima, ili bez njih, mala je razlika. Pritom je važno da mnogi u Crnoj Gori, čak i kulturni poslenici, glumci, reditelji, muzičari, slikari, pisci i ostali, ne prigovaraju što nemaju svog ministra kulture već četvrti mjesec. Da li to njihovo ćutanje govori više od riječi, i to o mnogo čemu? Uostalom, mnogima je ovako najlakše, da se ne pretržu. U svakom slučaju, nek je vječna realna Crna Gora, sa svojim virtuelnim ministrom kulture", zaključuje Koprivica.

Bonus video: