Odnos između Ustavnog i Vrhovnog suda treba što prije riješiti

2 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2014. 13:38h

Predsjednik države Filip Vujanović, nakon svečane sjednice SO Nikšić povodom Dana oslobođenja, kazao je da se mora izaći iz rizika različitog tumačenja Vrhovnog i Ustavnog suda, njihove ingerencije, a samim tim i dva sistema u okviru krivično pravne materije.

"Vrhovni sud, kao najviši sud redovne nadležnosti, jedini je ovlašćen da cijeni krivično-pravno relevantne činjenice i primjenjuje dokaze kojima će se provjeravati, kao i materijalno pravo. Odluka o presuđenju u krivično-pravnom smislu, suvereno je pravo redovnog pravosuđa i Vrhovnog suda. Suvereno je pravo Ustavnog suda da ocjenjuje da li su temeljna ljudska prava i slobode povrijeđene", kazao je Vujanović.

Odnos između Ustavnog i Vrhovnog suda je osjetljivo i važno pitanje u smislu kvalitetne vladavine prava i treba ga, smatra predsjedik države, što prije rješavati.

"Raduje me da je Ministarstvo pravde tome ozbiljno pristupilo. Ministar pravde je sistemski, a i kroz argumentaciju koju je dao, uputio da se zakonskom izmjenom mora naći rješenje”, kazao je Vujanović.

Bonus video: