U Nikšiću u probni rad pušten predtretman otpadnih voda na gradskom prečištaču

„Počela je i otplata dugoročnog kredita Evropskoj investicionoj banci za kolektor za prečišćavanje otpadnih voda“, kazao je Grbović
163 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2014. 13:12h

Svečanom sjednicom SO i puštanjem u probni rad jednog segmenta sistema za prečišćavanja otpadnih voda u Nikšiću je danas obilježen Dan oslobođenja.

Predsjednik Opština Nikšić Veselin Grbović kazao je da je tokom protekle godine uspostavljena finansijska stabilnost lokalne uprave uz redovnu isplatu ličnih dohodaka, da je otplaćeno oko pet miliona eura komercijalnih kredita, a značajno je smanjen i dug prema dobavljačima.

„Počela je i otplata dugoročnog kredita Evropskoj investicionoj banci za kolektor za prečišćavanje otpadnih voda“, kazao je Grbović.

Pored sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kao značajne projekte, Grbović je pomenuo obilaznicu oko Nikšića, koja će biti završena do kraja mjeseca, dionicu Bulevara „13.jul“, crpnu stanicu Duklo, rekonstrukciju ulica u centru grada, treću traku u Kusidama, zgradu za prosvjetare i vrtić „Ciciban“, lapidarijum, kružni tok. U toku je realizacija poslednje faze izgradnje aerodroma na Kapinom polju, završavaju se tri vještačke akumulacije u Banjanima i vodovod u župskom selu Kuta, a tokom oktobra biće završeni kompletni radovi na rekonstrukciji sale „18.septembar“.

„Tokom naredne godine planiraju se radovi na rekonstrukciji gradskog trga, izgradnja energane na komunalni otpad i stavljanje u funkciju bazena u Sportskom centru“, najavio je predsjednik Opštine Nikšić.

Predsjednik države Filip Vujanović kazao je da je za poštovanje to što je u gradu urađeno između dva praznika, a posebno što su konsolidovane finansije.

„Moram da iskažem kompliment predsjedniku Grboviću koji je dolazeći iz sfere privrede pokazao dobru komunikaciju sa privrednicima i Nikšić, koji je bio veoma pogođen ekonomsko-finansijskom krizom, doveo u situaciju da imamo i uspješnih kompanija i preduzetnika“, kazao je Vujanović.

Sjednici su, pored Vujanovića, prisustvovali potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, ministar poljoprivrede Petar Ivanović, brojni ambasadori i zvanice iz političkog, privrednog i društvenog života grada i države, kao i gosti iz regiona. Predsjednica SO Nikšić Sonja Nikčević pročitala je telegrame koje su uputili predsjednici Skupštine i Vlade, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, a odata je i počast preminulom potpredsjedniku Skupštine Željku Šruranoviću, kao i borcima, nosiocima spomenice koji su u međuvremenu preminuli.

Povodom Dana oslobođenja opštinske delegacije položile su cvijeće na spomenike na Kapinom polju i ispod Trebjese. Sjenima palih boraca poklonili su se i nikšićki komunisti koji su položili vijenac na spomen obilježje pod Trebjesom, dok je opštinski Crveni krst organizovao akciju davanja krvi i tom prilikom je prikupljeno 80 jedinica dragocjene tečnosti, a najmasovniji odziv je bio studenata sa Filozofskog fakulteta.

Kompletan prečistač do kraja godine

Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, investicija vrijedna 16,5 miliona eura koja se finansira iz sredstava Evropske investicione banke, prema riječima menadžera Opštine Živka Kecojevića biće kompletno završen do kraja godine. Juče je u probni rad pušteno postrojenje vezano za predtretman, a pored njega do sada su završeni građevinski radovi, upravna zgrada i radionica i reprofilacija dva tunela, od 300 i 930 metara. Izvođač radova je „Akvalija“ iz Španije u konzorcijumu sa firmom „Hidroterm“ sa Kosova. Kecojević je istakao da je do sada u gradnju 26 objekata, koliko obuhvata sistem, Uurađeno deset hiljada kubika betona, a da će, kada počne sa radom zapošljavati između 15 do 20 ljudi.

„Realizacijom ovog projkta saniraće se vjerovatno najproblematičnija ekološka tačka u Crnoj Gori čime se rješava značajno problem Zete, Danilovgrada, Podgorice, Skadarskog jezera, Bojane i Ulcinja“, istakao je Grbović.

Uručene nagrade Oslobođenja i studentska priznanja

Na svečanoj sjednici uručenu su nagrade Oslobođenja mr Dušanu Đuroviću, predsjedniku Odbora direktora „Mehanizacije i programata“ i osnovnoj školi „Milija Nikčević“ iz Kličeva. Direktorica škole Slavica Perošević kazala je da nagrada predstavlja podstrek, ali i obavezu da nastave istim putem, putem uspjeha.

Nagrade su dodijeljene i najboljim studentima – Vladimiru Kostiću sa Elektrotehničkog fakulteta (prosječna ocjena 10), Tijani Mićović sa Farmacije (9,99), Jeleni Vučenić sa Medicinskog fakulteta (9,71), Luki Rakojeviću sa Fakulteta umjetnosti (9,94) i Gordani Todorović sa Filozofskog fakulteta (9,79).

Zahvaljujući se u ime nagrađenih studenata Jelena Vučinić je kazala da nagrada Opštine Nikšić za nas nije samo još jedna u nizu, koju su primili, već da ona ima poseban značaj jer dolazi od grada u kome su rođeni, odrasli, u kome su započeli obrazovanje, i kome se danas vraćaju. Kazala je da sada kada treba da počnu samostalan život i grade karijeru podrška lokalne zajednice im je najpotrebnija.

„Potrebna nam je kako bi dobili zaposlenje i bili u mogućnosti da stečeno znanje unaprjeđujemo i nadograđujemo, kako bismo postali pravi stručnjaci iz svojih oblasti. Tek tada bili bismo u prilici da damo svoj doprinos rodnom gradu i državi i odužimo se za povjerenje koje nam je ukazivano svih ovih godina. Ujedno, to bi bio i najbolji mogući način da zahvalimo Opštini Nikšić na nagradi koju nam danas uručuje“, kazala je Vučinić.

Galerija

Bonus video: