Sječa na Filozofskom: Koprivica i Rastoder ostali bez pozicija

Bečanovićeva smatra da je riječ o odmazdi nad profesorima koji su nju podržali za dekana
11 komentar(a)
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 18.09.2014. 06:30h

Novi dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću doc. dr Goran Barović postavio je šest novih rukovodilaca studijskih programa, tako da su bez tih pozicija, između ostalih, ostali prof. dr Šerbo Rastoder i prof. dr Dragan Koprivica. I dok Barović tvrdi da mu Statut Univerziteta omogućava da imenuje svoj tim, prof. dr Tatjana Bečanović smatra da je riječ o odmazdi nad profesorima koji su nju podržali prilikom nedavnih izbora za dekana.

“Onoga dana kada je istekao mandat dekanu Blagoju Ceroviću istekli su mandati i prodekanima i rukovodiocima studijskih programa koje je on postavio. Kako je regulisano Statutom Univerziteta, ja predlažem prodekane, a to potvrđuje rektor. Rukovodioce studijskih programa opet postavljam ja, a Vijeće to samo verifikuje. Nikoga nijesam smijenio već samo postavio prodekane i rukovodioce studijskih programa, a ukoliko ne budem zadovoljan njihovim radom, mogu tražiti njihovu smjenu“, kazao je „Vijestima“ Barović.

Goran Barović

Bečanovićeva tvrdi da su smijenjeni samo rukovodioci studijskih programa koji su podržali njenu kandidaturu za dekana i na njihovo mjesto, uglavnom, postavljeni oni koji su podržali Barovića.

“Nijesam znala da će oni koji su me podržali kao kandidata za dekana morati da ’plate’ tako visoku cijenu. Nijesam ni slutila da će doći do tako surovog obračuna sa onima koji su meni potpisali podršku, jer da sam to znala nikada se ne bih kandidovala, niti bih od tih ljudi tražila podršku, već bih pustila Barovića da on bude jedini kandidat“, kazala je profesorica sa studijskog programa za crnogorski jezik.

Rukovodilac tog studijskog programa, umjesto Vesne Vukićević-Janković, je sada Draško Došljak. I studijski programi za francuski i ruski jezik dobili su nove rukovodioce - Milana Barca i Dragana Koprivicu zamijenili su Aleksandra Banjević i Ana Pejanović. Umjesto Šerba Rastodera, na studijskom programu za istoriju, novi rukovodilac je Živko Andrijašević, dok će tu funkciju na studijskom programu za geografiju od sada obavljati Dragica Mijanović. Do sada je rukovodilac bio Miroslav Doderović.

Na Filozofskom fakultetu postoji 15 studijskih programa, a novi rukovodioci su postavljeni na šest odsjeka. Baroviću su ljetos, na izborima za dekana, povjerenje ukazala 42 zaposlena, dok je za Tatjanu Bečanović glasalo njih 26.

Simunović napustio Odsjek za psihologiju zbog diskriminacije

Studijski program za psihologiju, umjesto prof. dr Milorada Simunovića, vodiće mr Jelena Mašić. Simunović je sam otišao jer su, kako je rekao, te studije skinute sa budžeta.

“Nije u redu da profesorski honorari budu istovremeno i studentska ’globa’. Studije psihologije se nalaze na državnom fakultetu i nema smisla da se u bilo kom pogledu razlikuju od ostalih studija“, kazao je „Vijestima“ Simunović.

Kada su osnovane, studije psihologije su bile samofinansirajuće, da bi nakon nekoliko godina prešle na budžet:

„Prošle godine, kada je bio štrajk studenata, odjednom je nekome na višim instancama palo na pamet da je rješenje u ukidanju studija, pa su na kraju rješenje našli u samofinansiranju. Mislio sam da će od ove godine opet krenuti budžetske studije, ali nije bilo tako.

Da se studije psihologije nalaze u ozbiljnoj krizi vidi se i po tome što je znatan broj eminentnih profesora otišao, a bili smo ozbiljni i konkurentni mnogo starijim odsjecima u regionu. Ali odjednom se počelo obrušavati i krenulo se u stagnaciju i to je teško podnošljiva situacija. Tamo je profesorski sastav znatno oslabljen pa bih rekao da se taj studijski program nalazi u vrlo ozbiljnoj krizi. Treba se obratiti na adresu uprave Univerziteta, fakulteta, pa i Vlade, da bi se razabralo šta je tu problem”, ističe Simunović.

Bonus video: