Sutomore hoće da se odvoji od Bara

U Mjesnoj zajednici sada sa nestrpljenjem iščekuju mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova o studiji predatoj 16. jula
122 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2014. 15:45h

Odmah nakon što je završena ljetnja turistička sezona, u Sutomoru je ponovo pokrenuta ideja o obnavljanju nekadašnjeg statusa opštine. Jedan od inicijatora i najisturenija figura pokreta koji želi referendum za Opštinu Sutomore, predsjednik odbora Mjesne zajednice Sutomore Spič Ratimir-Ratko Vujošević rekao je „Vijestima" da se u ovom mjestu sa nestrpljenjem iščekuje mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova o Studiji društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja opštine Sutomore, koja je na razmatranje predata 16. jula. "Prošli su godišnji odmori, imamo informaciju da je pregled studije u toku i nadamo se vrlo brzo zelenom svijetlu kako bi naša inicijativa dobila na zamahu. Ovo je treći put za pola vijeka da Sutomore traži stari status, koji je kao Opština Spič imalo do 1956, posljednji put je to bilo prije 12 godina, no, tada nije bilo zakonskog uporišta, a danas za svoja htijenja imamo temelj u zakonu o lokalnoj upravi koji je u skladu sa evropskim propisima i iskustvima na ovu temu”, ističe Vujošević. Prema njegovim riječima, mještani svakodnevno kontaktiraju kancelariju Mjesne zajednice, "veliko je interesovanje dokle se stiglo i kako će dalje". U birački spisak u Sutomoru upisano je 3.415 osoba, na očekivanom referendumu, Opštini Sutomore je potrebno najmanje 1.710 glasova „za".

Imamo podršku u zakonu: Vujošević Ističući da to neće biti „nikakav problem", Vujošević koji je član DPS-a dodaje da na putu do referenduma u Sutomoru ne očekuju prepreke od aktuelne vladajuće koalicije DPS-SDP u Opštini Bar. "Ovo je uobličavanje volje građana bez ikakve političke pozadine, nijedna stranka ne stoji iza ovoga i niko nema pravo da se miješa, niti iko može uticati na volju građana koji žele da odlučuju o svojoj sudbini. Ne radimo ovo iz hira već smatramo da smo sposobni da preuzmemo svoju sudbinu u svoje ruke. Naši veliki potencijali se crpe iz Bara decenijama, a ništa se ne vraća nazad iz opštinske kase. Čekamo kanalizaciju, trg, gradsku rasvjetu, kružnu raskrsnicu, da se dovrši započeto asfaltiranje sportskih terena..., nabraja Vujošević. On je ukazao i da se pozitivna ocjena opravdanosti ove ideje iz MUP-a u Sutomoru iščekuje i na osnovu prethodnih iskustava sa Petnjicom i Gusinjem. Do krajnjeg cilja bi još redom trebali i raspisivanje referenduma u Opštini Bar, razmatranje njegovog rezultata u Vladi, a konačnu riječ daće Skupština Crne Gore. Vujošević ističe da se očekuje pomoć Vlade i da bi Sutomore najkasnije za tri godine od povraćaja statusa Opštine imalo u potpunosti drugačiji i unaprijeđeni izgled.

Analize obećavaju jedinu lokalnu upravu u Crnoj Gori “bez rebalansa budžeta”

Odbor Mjesne zajednice Sutomore-Spič inicijativu za povraćaj statusa Opštine zvanično je podržao u novembru 2011. godine, a potpisom su je ovjerili 1.200 mještana, odnosno 38 odsto populacije Sutomora. Studija opravdanosti otkucana na 118 strana, čiji su autori prof. dr Vladimir Mitrović, Vlado Lukšić i još ne ko li ko ekonomista „pokazuje da Sutomore može biti jedina opština u Crnoj Gori bez rebalansa budžeta tokom godine“. Prema istim navodima, prihodi bi se zasnivali na porezu, borav išnoj taksi, izdavanju lokacija i naplati komunalija, a turizam bi kao i do sada “generisao najviše novca Opštini Sutomore koja bi imala 30 zaposlenih, i budžet od oko 3,8 miliona eura operativni 874.542 eura i kapitalni 2,849 miliona eura”.

Galerija

Bonus video: