Nedjelja mobilnosti u Nikšiću: "Naše ulice naš izbor"

Promocijom alternativnih načina prevoza postiže se poboljšanje načina života u urbanim sredinama i podiže ekološka svijest stanovništva
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2014. 10:44h

Opština Nikšić po četvrti put uključila se u obilježavanje "Evropske nedjelje mobilnosti", koja ove godine traje od 16 do 22. septembra.

Manifestacija se održava pod sloganom "Naše ulice, naš izbor", a centralni događaj u Nikšiću održan je danas na Trgu Slobode.

"Cilj ovakve akcije je promocija zdravog načina života kao i ideja mobilnosti bez zagađenja životne sredine, odnosno da gradjani manje koriste automobile i putuju ’pametnijim’ modelima prevoza kao sto su gradski prevoz, bicikli ili jednostavno pješke, kako bi naš grad bio zdraviji, bezbjedniji i prijatniji za život", kazala je Milijana Kovač iz Službe menadžera Opštine Nikšić.

Istakla je da je Nikšić zvanično registrovan na sajtu ’Evropske nedjelje mobilnosti’ zajedno sa oko 1.700 gradova širom Evrope koji su se priključili pomenutoj manifestaciji.

Promocijom alternativnih načina prevoza postiže se poboljšanje načina života u urbanim sredinama i podiže ekološka svijest stanovništva.

Tokom “Nedjelje mobilnosti" organizuju se različite sportske i promotivno- edukativne aktivnosti, a danas su mališani iz JPU "Dragan Kovačević“ i njihovi stariji drugari iz osnovnih škola "Ratko Žarić", "Luka Simonović" i "Mileva Lajović Lalatović" pokazali šta za njih znači mobilnost.

Najmlađi su se sugrađanima predstavili izložbom radova na temu mobilnosti, dok su osnovci učestvovali u likovnoj radionici i na gradskom trgu, pored fontane, ostavili svoj "pečat" – crtež na betonu koji će krasiti Trg Slobode.

Danas će se u 17,30 časova, a sklopu "Septembarskih dana“ održati ulična atletska trka.

Galerija

Bonus video: