Filaret se izvinio patrijarhu Irineju i SPC zbog govora u Dovolji

Filaret je u Dovolji izjavio da ne priznaje sadašnju Srspku pravoslavnu crkvu i da je neće nikada priznavati
9 komentar(a)
Filaret, Foto: Arhiva Vijesti
Filaret, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.09.2014. 20:28h

Episkop mileševski Filaret izvinio se patrijarhu Irineju i vrhu SPC, Vladama Srbije i Crne Gore, zbog govora koje je krajem avgusta održao tokom proslave hramovne slave u pljevaljskom manastiru Dovolja.

Vladika Mileševski se, izvinio i predstavnicima EU Ketrin Ešton i Angeli Merkel, kao i ostilima koji su se "sa razlogom našli pogođeni”, Filaretovim govorom.

Filaret je u Dovolji izjavio da ne priznaje sadašnju Srspku pravoslavnu crkvu i da je neće nikada priznavati jer se „mnogo promijenila i nije više kao što je nekad bila“.

On je kritikovao i nedavni odalazak srpskog i crnogorskog premijera Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića u Berlin na konferenciju o Zapadnom Balkanu, a uputio je i uvrede na račun Angele Merkel i Ketrin Ešdaun.

On je bijedama nazvao one koji su uveli sankcije Rusiji a Tursku je rekao da nije prijatelj „srpskoj crkvi i srpskome narodu“ i da još uvijek ne mogu da obnove ono što su im porušili prije više vjekova.

U izjavi koju je juče dostavio Sinodu SPC Filaret je naveo da takve "kritično izgovorene reči više neće ponavljati".

“Na prvom mestu odričem se potpuno nepromišljene i nedgovorne tvrdnje da "ova Crkva više nije Crkva što je nekada bila", "da je to neka nova Crkva koju ja ne priznajem", kazao je u izjavi Filaret uz napomenu da je bio, jeste i ostaje episkop SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom.

Filaret kaže da je njegove "pod emotivnim nabojem" izgovorena besjeda, krajem avgusta na praznik Velike Gospojine, izazvala opravdanu uzmenirenost u javnosti.

Riječi koje je izgovorio, navodi episkop Mileševski bile su su izraz trenutne lične opterećenosti zbivanjima u Raškoj oblasti, međunarodnim pritiscima i rešavanjima suštinskih pitanja našeg naroda.

Bonus video: