Queer Montenegro političarima: Ne preko naših leđa

Ova NVO je pozvala političare da prestanu da ih optužuju za sve loše stvari u državi i društvu
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2014. 14:06h

Trideset lezbjeki, gejeva, biseksualnih i tranrodnih osoba na svojim leđima su, u sklopu akcije "Ne preko naših leđa", ispisali poruku svim političarima koji, kako su istakli, umjesto da im u borbi budu saveznici, rade protiv njihovih osnovnih ljudskih prava.

“Motivisani izjavama koje osporavaju naše pravo na pravno prepoznavanje zajednica u kojima jesmo, aktuelizovanih krajem avgusta mjeseca ove godine, ali i najavama da ćemo na ovo pravo morati da čekamo još četiri godine, mi, građani i građanke okupljeni oko crnogorske LGBTIQ asocijacije Queer Montenegro, javno protestujemo protiv pokušaja političke zloupotrebe naših prava zarad partijskih ciljeva. Prestanite da preko naših leđa tražite jeftine političke poene u domaćim i inostranim krugovima. Prestanite da nas povezujete sa pojedinačnim političkim partijama”, saopšteno je iz Queer MKontenegro.

Ova NVO je pozvala političare da prestanu da ih optužuju za sve loše stvari u državi i društvu.

“I mi smo itekako osjetili posljedice nacionalizma, tranzicije i cjelokupne društvene transformacije. Političari i poslanici koji po Ustavu zastupaju jednako svakog građanina i građanku, ne mogu i ne smiju svoje ambicije i političke ciljeve pokušavati da ostvare preko naših leđa”, saopšteno je.

Queer Montenegro traži da Zakon o registrovanom partnerstvu bude usvojen što prije zato što će, kako su istakli, omogućiti malo bolji život ljudima koji trenutno žive kao građani i građanke drugog reda.

“Kao osobe koje žive u ovoj zemlji i nemaju i ne žele da žive nigdje drugo, mi tražimo pravo da hodamo gradom, bez straha da ćemo biti pretučeni ili ubijeni. Mi tražimo pravo da živimo sa osobom koju volimo bez prijetnji, mržnje i skrivanja. Povezivati takve osnovne ljudske potrebe sa dnevno-partijskim sukobima je drsko i bezobrazno”, ističu u ovoj NVO.

Oni ponavljaju da žele da žive u svojoj zemlji i da učestvuju u njenom svakodnevnom životu, nauci, kulturi, partijskoj politici, poljoprivredi, trgovini i svim ostalim oblastima ravnopravno sa ostalima.

“Mi ćemo biti u Crnoj Gori, šta god se u njoj dešavalo u budućnosti i tu smo da ostanemo, te stoga zahtijevamo od političara svih partija da nas ne uključuju u svoje priče o moralu, niti da preko naših leđa sprovode svoja politička prepucavanja i manipulišu našim pravima zarad pokušaja ostvarivanja političkih poena. Umjesto toga, pozivamo vas da budete naši saveznici u borbi koju vodimo za naša osnovna ljudska prava. Vaša podrška nam je potrebna i značajna, kao i svim ostalim grupama u našem društvu koje su u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale”, kazali su aktivisti ove NVO.

Galerija

Bonus video: