U Nikšiću otvoren Dnevni boravak za stare

“Centar za socijalni rad Nikšić ovim pokazuje da se na lokalnom nivou mogu razvijati one socijalne usluge koje možda nijesu prepoznate u samom zakonu
1 komentar(a)
Dnevni centar za stare, Foto: Svetlana Mandić
Dnevni centar za stare, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.09.2014. 11:59h

Danas je u Nikšiću u Vardarskoj ulici otvoren Dnevni boravak za stare površine 55 metara kvadratnih, smještajnog kapaciteta do 20 osoba starijih od 65.godina. U adaptaciju Boravka, koji će raditi svakoga dana od osam do 16 časova, uloženo je oko 12 hiljada eura.

Prostor je obezbijedila Opština Nikšić, a novac za adaptaciju pored lokalne uprave dali su Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kompanija “Đurković”, kancelarija UNDP-a, crkva “Isusa Hrista, svetaca poslednjih dana” i jedan privatnik koji je želio da ostane anoniman.

Dnevni boravak za stare, kao prva vaninstitucionalna socijalna usluga ove vrste u Crnoj Gori, počeo je sa radom u februaru 2012.godine i do sada se nalazio u Gradskoj kući. “Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo na kvalitetan način uspjeli da održimo ovu uslugu u lokalnoj zajednici jer se ona pokazala kao svrsishodna od samog početka”, kazao je direktor Centra za socijalni rad Ivan Mitrović.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da u vremenima ekonomske krize resorno ministarstvo mora da ima povećanu senzibilnost prema onima koji su najugroženiji,a stari to svakako i jesu.

“Centar za socijalni rad Nikšić ovim pokazuje da se na lokalnom nivou mogu razvijati one socijalne usluge koje možda nijesu prepoznate u samom zakonu. Inicijativa od lokalnih institucija je dobar putokaz, jer samo ovakva rješenja daju mogućnost da utvrdimo ono što nijesmo mogli prepoznati zakonom”, kazao je Bošković.

On je obećao podršku Ministarstva rada svim ovakvim i sličnim projektima i zahvalio se predsjedniku Opštine Nikšić Veselinu Grboviću što je podržao otvaranje Dnevnog boravka za stare.

“Usluge Dnevnog boravka su se pokazale kao aposlutno korisne od samog početka rada. Tu će boraviti prvenstveno korisnici Centra za socijalni rad koji žive sami, ali i one starije osobe koje bi mogli participirati ili plaćati korišćenje serivsa”, kazao je Grbović.

Pored druženja, korisnicima boravka je na raspolaganju dnevna štampa, biblioteka, društvene igre, a organizuju se sportska i kulturna dešavanja. Tu su i proslave ličnih jubileja, kao i psiho-socijalna i osnovna medicinska usluga. Dnevni boravak je dio pilot projekta “Reforma sistema dječije i socijalne zaštite, unapređenje socijalne inkluzije, IPA 2010”, koji Centra za socijalni rad realizuje u saradnji sa lokalnom upravom i opštinskom organizacijom Crvenog krsta.

Bonus video: