Pljevlja: Vojne vježbe po NATO konceptu

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane direktor vježbe potpukovnik Zoran Božović je iskazao uvjerenje da sve ono što je urađeno prethodnih godina garantuje uspjeh
5 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2014. 12:56h

U kasarni "Vladimir Knežević - Volođa" u Pljevljima počela je realizacija vježbe "Odlučan korak 04", koja predstavlja završni nivo ocjenjivanja 1. pješadijske čete iz sastava Pješadijskog bataljona stacioniranog u Nikšiću, koja se priprema prema NATO konceptu operativnih sposobnosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane direktor vježbe potpukovnik Zoran Božović je iskazao uvjerenje da sve ono što je urađeno prethodnih godina, tokom realizacije prethodna 3 "Odlučna koraka", garantuje uspjeh.

"Ocjenjivanje deklarisane jedinice (NEL-2) koje će realizovati ocjenjivački tim NATO, predstavlja nastavak realizacije obaveza preuzetih deklarisanjem jedinice koje za cilj imaju dostizanje zahtijevanog nivoa interoperabilnosti i razvoja sposobnosti za angažovanje u multinacionalnom okruženju. Vježba u kojoj učestvuje oko 300 pripadnika Vojske Crne Gore predstavlja prikaz najrealističnije situacije koja se može u budućnosti očekivati u operacijama podrške miru", navodi se u saopštenju.

Ocjenjivanje deklarisane jedinice započeto je u novembru 2010. na nivou SEL-1, kroz vježbu "Odlučan korak 01", zatim je uslijedilo ocjenivanje na nivou NEL-1 na vježbi "Odlučan korak 02" u septembru 2011. godine. Vježba "Odlučan korak 03" na nivou SEL-2 realizovana je periodu od 23. do 27. septembra 2013. na poligonima "Nova lokacija" i "Deveta" u Pljevljima i uvod je u predstojeći ‘’Odlučan korak 04’’, kao finalno ocjenjivanje deklarisane čete.

Galerija

Bonus video: