U okviru akcije "Svaka limenka se računa" prikupljeno i reciklirano 54.600 limenki

52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2014. 10:18h

U okviru međunarodnog programa “Svaka limenka se računa”, koji je ove godine realizovan i na 26 lokacija, najvećim dijelom na crnogorskom primorju, prikupljeno je i reciklirano ukupno 780 kilograma ili 54.600 komada limenki. Reciklirana količina limenki dovoljna je za smanjenje oko sedam tona emisije ugljen dioksida u atmosferu, što je doprinos smanjenju globalnog zagrijevanja.

U periodu od sredine jula do sredine septembra aktivisti projekta “Svaka limenka se računa” animirali su građane i turiste da odgovorno postupaju prema životnoj sredini. “Odgovornost prema prirodi možemo da iskazujemo na mnogo načina, a reciklaža limenki jedan je od njih. Kroz sprovođenje ovog projekta ponudili smo sve mehanizme za reciklažu, kao i naše znanje i bogato iskustvo i time reciklažu približili brojnim posjetiocima plaža”, saopštili su iz organizacije ReCan, koja je nosilac projekta.

Prilikom reciklaže limenki štedimo energiju, smanjujemo potrebu za sirovinama, a ovaj metal se može beskonačno reciklirati, da pri tom ne izgubi kvalitet i ne završi na deponiji

Pored recikliranja limenki, u saradnji sa partnerima, na plažama sa plavom zastavicom Queen of Montenegro iz Bečića, Plavi horizonti iz Tivta i Njivice iz Herceg Novog svakog vikenda u periodu od 20. jula do sredine septembra bile su postavljene i ručne prese, koje skladište do 2.000 komada limenki. Ovaj program je sproveden i na dva velika muzička festivala - Sea Dance i Lake Fest, gde je kroz sistem presa prikupljeno oko 100 kilograma limenki.

“Prilikom reciklaže limenki štedimo energiju, smanjujemo potrebu za sirovinama, a ovaj metal se može beskonačno reciklirati, da pri tom ne izgubi kvalitet i ne završi na deponiji, zbog čega ohrabrujemo građane da više recikliraju”, poručili su iz kampanje „Svaka limenka se računa“. Oni su pozvali sve zainteresovane subjekte da se uključe u ovaj, besplatni program, a sve informacije su na web sajtu www.svakalimenkaseracuna.me.

Kampanja "Svaka limenka se računa" pokrenuta je u Engleskoj, s ciljem pružanja mogućnosti recikliranja limenki za piće na što više lokacija. Program je nastao kao partnerstvo između proizvođača limenki, proizvođača pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, a nakon Engleske proširio se i u Irsku, Austriju, Mađarsku, Rumuniju, Francusku, Škotsku i Grčku. Program je u Crnoj Gori prvi put realizovan prošle godine, na plažama sa plavom zastavicom, koje ispunjavaju 32 kriterijuma, od kojih i važne standarde iz oblasti ekološkog obrazovanja i reciklaže.

Partneri na projektu u Crnoj Gori su Vladina Mreža za društvenu odgovornost, ECOM nacionalni operater programa Plava zastavica, preduzeće Deponija iz Podgorice, komunalna preduzeća iz Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog, Ekološki pokret “Ozon”, Eko Centar Delfin i Recomont. Projekat su finansijski podržali Evropska aluminijumska asocijacija, grupa za pakovanja Ball Packaging Europe, Pivara „Trebjesa“ i Coca-Cola Hellenic Group.

Galerija

Bonus video: