Ivanović: Đukanović bi ponovo da nas ućutka

"Danima glasila crnogorske mafije histerično traže da se zatvore TV Vijesti i dnevnik Vijesti"
104 pregleda 56 komentar(a)
Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.09.2014. 07:01h

U ime osnivača TV Vijesti i dnevnog lista „Vijesti“ Željko Ivanović uputio je juče pismo ambasadorima EU i SAD u Crnoj Gori u kojem upozorava na novu kampanju premijera Mila Đukanovića da ućutka „jedini glas ozbiljne i kredibilne kritike protiv njegove samovolje i korupcije u društvu“.

“Redefinisanje Crne Gore po novom dogovoru DPS-SDP je počelo najnovijom kampanjom Đukanovićevih medija koje kontroliše njegov spin doktor Džekil - Vladimir Beba Popović.

Danima već Pobjeda, Informer i Pink, zvanična glasila crnogorske mafije, histerično traže da se zatvore TV Vijesti i dnevnik Vijesti kako bi premijeru, mafiji i korupciji bilo lakše. Krajnji je cinizam da kampanju vodi Đukanovićev privatni list Pobjeda koju premijer finansira milionskim novcem poreskih obaveznika već 12 godina.

Ta firma koja je nedavno sama tražila da joj se uvede stečaj zbog desetina miliona eura neplaćenih računa, vodi kampanju protiv Vijesti koje su za proteklih 12 godina uplatile u budžet države Crne Gore oko 25 miliona eura“, stoji u pismu.

Ivanović pita kako se može porediti Pobjeda sa TV Vijesti ili dnevnikom Vijesti, kada je Pobjeda svih ovih godina bila mezimče režima i kada je u nju uliveno preko 30 miliona eura iz budžeta Crne Gore da bi se spasila zatvaranja: „S druge strane, dnevnik Vijesti i TV Vijesti su za sedam godina bile pod brutalnim sankcijama iste vlasti, dvije godine je zabranjeno davanje frekvencije, godinama su izloženi nelojalnoj konkurenciji, takođe milioni eura države, državnih organa i vladajuće stranke za oglašavanje su bili blokirani i nedostupni za naše medije. Jedino od čega su živjeli TV Vijesti i dnevni list bilo je tržište i podrška osnivača.

S druge strane, u zadnjih 10 godina Pobjeda za razliku od naših medija, nije platila cent za poreze i doprinose, nije vratila euro svojih kreditnih zaduženja, već joj je Vlada te desetine miliona, svake godine otpisivala, to jest poklanjala. Samo ove godine premijer i Vlada je otpisala ili dala Pobjedi 8,8 miliona eura po raznim osnovama i onda je uvela u tzv. stečaj da bi je i dalje održavala u životu a taj stečaj, s druge strane, koristila kao cinični izgovor da se blokiraju i napadnu nezavisni mediji! Zar ova priča ne podsjeća na Orvela“.

Ivanović ukazuje da TV Vijesti, kao i hiljade firmi u Crnoj Gori, posluje sa teškoćama koje su izazvane sedmogodišnjom hajkom režima i nelojalnom konkurencijom.

“Ali, i pored toga TV Vijesti su se održale i održaće se. Osim ako premijer i njegove službe i minsitarstva, selektivnim i ciničnim tumačenjem zakona, ne krenu da brutalno zatvaraju nezavisne medije. Ako je destinama tajkunskih firmi premijera omogućeno da reprogramiraju svoje obaveze, isti status mora biti obezbijeđen Televiziji Vijesti“, stoji u pismu Ivanovića.

Ako će sistem vrijednosti kreirati Pobjedu, Informer i Pink, jasno je gdje to vodi i Crnu Goru i region

Eventualni novi i dosad najbrutalniji udar premijera na naše medije kojim misli da ih zatvori bio bi veliki gubitak za crnogrsko društvo i evroatlantske integracije. Mnogo veći nego za njihove osnivače, ističe se u pismu.

Ivanović je kazao da su osnivači zbog sankcija vlasti uložili preko pet miliona eura da bi projekat TV Vijesti održali: „Iako je TV Vijesti najgledaniji i najkredibilniji elektornski mediji u Crnoj Gori, zbog svjesno uništenog tržišta od strane premijera i njegovih regulatora, ona nije mogla finansijski biti održiva bez podrške vlasnika.

Pravo je čudo kako smo to dosad uspjeli. I dalje ulažemo sve napore da se ispoštuju i zaposleni i država i sigurni smo da ćemo u tome uspjeti. Umjesto da država podrži takav napor i sačuva stotinu radnih mjesta, ona godinama sve čini da to uništi. S druge strane, isti premijer je uložio preko 50 miliona eura, što iz budžeta što iz crnih tajkunskih fondova, da bi održao svoju propagandu koja ponižava društvo I ismijava zdrav razum“.

Napominjući da premijer koristi konfuziju na spoljnom i pobjedu nad SDP-om i opozicijom na unutrašnjem planu da dovrši koncept orvelovske države u kojoj će Pobjeda, Informer i Pink kreirati javni ambijent i sistem vrijednosti, Ivanović je zaključio da se nada „da nije potrebno objašnjavati gdje to vodi, ne samo Crnu Goru, već i region“.

Bonus video: