Sudije hoće da znaju jesu li pod nadzorom

Pismo Sudskom savjetu potpisalo je 10 sudija Upravnog suda, među kojima i predsjednik Branislav Radulović
0 komentar(a)
Upravni sud, Foto: Boris Pejović
Upravni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.09.2014. 18:47h

Sudije Upravnog suda zatražile su od Sudskog savjeta da obezbjedi od MUP-a informaciju o tome da li su pod mjerama tajnog nadzora, kao što je to objavljeno u medijima i nije zvanično demantovano.

Sudije u pismu citiraju tekst u dnevniku “Dan” od 12. avgusta u kome piše da je paroh podgorički Velibor Džomić izjavio kako je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević tražio da se “bezbjednosno provjere sudije Upravnog suda, kako bi ih disciplinovao da ne donose presude po zakonu, kako to inače rade i služe na ponos pravdi i pravosuđu Crne Gore”.

Ministrovom zahtjevu nije udovoljeno, tvrdi Džomić, a citiraju sudije u pismu Sudskom savjetu. Ta informacija je, međutim, kod njih izazivala zabrinutost “zbog pokušaja i namjere zastrašivanja i pritiska u vršenju sudske funkcije, povodom konkretnog predmeta i uopšte”.

“Radi se o primjeru koji nije zabilježen, po našim saznanjima, u nacionalnoj i međunarodnoj praksi. Ukoliko informacija nije tačna, bilo je za očekivati od MUP-a i drugih nadležnih organa, da su već preduzeli adekvatne mjere prema licu koje je plasiralo u medijama takvu informaciju.

Ovakve informacije (tačne ili netačne), bez njihovog demantovanja, stvaraju negativnu percepciju o državi Crnoj Gori i načinu funkcionisanja državnih organa u sistemu podjele vlasti”, ukazuju sudije.

Pošto informacija nije demantovana, podsjećaju oni, neophodno je razjasniti njenu vjerodostojnost u kontekstu osnovne uloge Sudskog savjeta da obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija”.

Pismo Sudskom savjetu potpisalo je 10 sudija Upravnog suda, među kojima i predsjednik Branislav Radulović.

Džomić godinama vodi spor sa MUP-om, koji odbija njegov zahtjev za odobravanje privremenog boravka u Crnoj Gori, pa onda Upravni sud ukida rješenja MUP-a. Iz MUP-a i Sudskog savjeta juče se nijesu oglašavali.

Bonus video: