U FUNKCIJI OD UTORKA

Zavod uveo elektronski karton za dobrovoljne davaoce krvi

"Ostvareni procenat davalaštva od tri odsto na nivou prošle godine nas obevezuje da našu službu konstantno unaprijeđujemo u cilju veće komocije za dobrovoljne davaoce krvi", naveli su iz Zavoda
514 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zavod za transfuziju krvi uveo je elektronski karton za dobrovoljne davaoce krvi koji će, kako su kazali, davaocima obezbijediti veću komfornost, a administrativne procedure svesti na minimum.

Iz Zavoda su agenciji MINA rekli da je elektronski karton u funkciji od utorka u Podgorici, dok će nakon početnog, testnog perioda, biti uveden i u drugim organizacionim djelovima Zavoda širom Crne Gore.

"Ostvareni procenat davalaštva od tri odsto na nivou prošle godine nas obevezuje da našu službu konstantno unaprijeđujemo u cilju veće komocije za dobrovoljne davaoce krvi", naveli su iz Zavoda.

To, prema njihovim riječima, podrazumijeva veću sigurnost, skraćivanje vremena provedenog u prostorijama Zavoda, što ujedno vodi i većem komforu davaoca.

"Time ostvarujemo kontinuitet u darivanju koji vodi obezbjeđivanju dovoljnih količina sigurne krvi za liječenje svih građana Crne Gore", ukazali su iz Zavoda.

Kako su rekli, u komunikaciji sa davaocima krvi, a imajući u vidu iskustva drugih transfuzioloških centara iz regiona i šire, uvidjeli su potrebu pojednostavljivanja administrativnih procedura prilikom registracije davalaca krvi i pažljivo radili na pripremi za uvođenje elektronskog kartona.

Iz Zavoda su objasnili da je do sada bilo potrebno, prilikom svakog evidentiranja davaoca, da mu bude otvoren karton, u koji bi mu se ručno ispisivali lični podaci kao i podaci o donaciji.

Kako su kazali, to je oduzimalo određeno vrijeme na samom početku procesa donacije, kako davaocima tako i medicinskom osoblju zaposlenom na registraciji davalaca, jer je bilo potrebno upisati tražene podatke u kartonu i u informacionom sistemu.

"Odlučili smo da kreiramo takav elektronski karton koji će povući sve potrebne informacije iz informacionog sistema, čime će prestati potreba za kartonima i kartotekom, koji će se ubuduće, kao medicinska dokumentacija, čuvati u arhivi Zavoda za transfuziju krvi u Podgorici, ali će biti povučeni iz svakodnevne procedure", rekli su iz Zavoda.

Prema njihovim riječima, obavezan upitnik, koji svaki potencijalni davalac krvi dolaskom u Zavod mora popuniti, sada je ujedno i karton davaoca.

"Osnovni benefit osavremenjivanja usluga u Zavodu za transfuziju krvi je da davaocima učinimo što prijatniji boravak u našim prostorijama, te da administrativne procedure svedemo na minimum", istakli su iz Zavoda.

Oni su kazali da su, iako redovnim anketiranjem registruju visok procenat zadovoljstva korisnika usluga, veoma zahvalni svim davaocima, koji konstruktivnim sugestijama žele da još više unaprijede službu Zavoda.

Podsjećaju da je tokom prošle godine ostvareno ukupno 18.653 donacije krvi, što je za oko hiljadu više nego godinu ranije.

"Takođe, veliku zahvalnost dugujemo pojedincima koji su nas redovno posjećivali, ali i organizatorima 218 akcija dobrovoljnog darivanja krvi tokom prošle godine, koji su nam pomogli da rezerve budu na zadovoljavajućem nivou, bez većih oscilacija, tokom cijele godine", zaključili su iz Zavoda.

Preporučujemo za Vas