Sudije pitaju da li su pod tajnim nadzorom

U pismu koje su sudije Upravnog suda juče uputile Sudskom savjetu navodi se da oni zbog poštovanja principa podjele vlasti očekuju da to tijelo zatraži od MUP-a i Vlade, provjeru tačnosti informacije
5 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2014. 14:46h

Sudije Upravnog suda zatražile su od Sudskog savjeta da obezbjedi informaciju o tome da li su pod mjerama tajnog nadzora, kao što je to objavljeno u medijima i nije zvanično demantovano.

U pismu koje su sudije Upravnog suda juče uputile Sudskom savjetu navodi se da oni zbog poštovanja principa podjele vlasti očekuju da to tijelo zatraži od MUP-a i Vlade, provjeru tačnosti informacije.

Sudije u pismu citiraju tekst u dnevniku “Dan” od 12.avgusta u kome piše da je paroh podgorički Velibor Džomić izjavio kako je ministar Raško Konjević tražio da se “ vrše bezbjedonosne provjere sudija Upravnog suda kako bi ih disciplinovao da ne donose presude po zakonu, kako to inače rade i služe na ponos pravdi i pravosuđu Crne Gore, nego da sude po volji njegovog partijskog šefa Krivokapića”.

Ministrovom zahtjevu nije udovoljeno, tvrdi Džomić a citiraju sudije u pismu Sudskom savjetu. Ta informacija je međutim kod njih izazivala zabrinutost “zbog pokušaja i namjere zastrašivanja i pritiska u vršenju sudske funkcije, povodom konkretnog predmeta i uopšte”.

“Radi se o primjeru koji nije zabilježen, po našim saznanjima, u nacionalnoj i međunarodnoj praksi.

Ukolika informacija nije tačna, bilo je za očekivati od MUP-a i drugih nadležnih organa, da su već preduzeli adekvatne mjere prema licu koje je plasiralo u medijama takvu informaciju. Ovakve informacije (tačne ili netačne), bez njihovog demantovanja, stvaraju negativnu percepciju o Državi Crnoj Gori i načinu funkcionisanja državnih organa u sistemu podjele vlasti,”navode sudije.

Pošto informacija nije demantovana, podsjećaju sudije, “neophodno je razjasniti njenu vjerodostojnost u kontekstu osnovne uloge Sudskog savjeta da obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija”. Pismo Sudskom savjetu potpislo je 10 sudija Upravnog suda, među kojima i predsjednik Branislav Radulović.

Velibor Džomić godinama vodi spor sa MUP-om, koji odbija njegov zahtjev za odobravanje privremenog boravka u Crnoj Gori.

Bonus video: