Jasavić: Ustavna žalba mora postati pravni lijek

55 pregleda 0 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.09.2014. 15:33h

Poslanica i potredsjednica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kazala je da kao društvo moramo učinit sve da ustavna žalba “postane djelotvorni pravni lijek, jer je Ustavni sud poslednja linija odbrane ličnih prava i sloboda građana, pred obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava”.

Ona je navela da Ustavni sud ima širok krug nadležnosti koje se odnose na sve tri grane vlasti kao i Predsjednika Crne Gore, “pri čemu niko do sada nije, bez obzira na često neslaganje sa tim odlukama, sporio nadležnosti Ustavnog suda”.

“Pravno je neodrživo “solomonsko rješenje” Ministarstva pravde u Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Ustavnom sudu, da Ustavni sud samo konstatuje povredu ljudskih prava, na osnovu koje će se ponoviti sudski postupak. Ovo iz razloga sto je nemoguće ponavljati postupak u pravosnažno presuđenim stvarima i to zbog prigovora res judicata – (presuđene stvari) u parničnim i načela ne bis in idem (istom licu se ne može dva puta suditi za isto krivično delo) u krivičnim predmetima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da Ustavni sud se ne može upuštati u ispitivanje svih pravnih nedostataka sudskih odluka, već se ograničava samo na povredu ustavnih prava i sloboda.

“Logično je da Ustavni sud u postupku po ustavnoj žalbi ukida odluke kojima je povrijeđeno ljudsko pravo i sloboda. To je jedini uslov da se u tim predmetima ponovo sudi. Imajući u vidu činjenicu da se pred domaćim sudovima redovno krše osnovna prava i slobode građana koje jamči Ustav, Ustavni sud mora jačati svoje kapacitete, radi pune realizacije Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti”, zaključuje se.

Bonus video: