Suprotstavljanje Medenice Ustavnom sudu je glupost?

178 pregleda 16 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2014. 10:41h

Predsjednica Ustavnog suda Hrvatske Jasna Omejec nazvala je glupošću dilemu oko toga da li Ustavni sud treba da ima nadležnost da ukida pravosnažne odluke Vrhovnog suda.

“Nikome ne smeta što Ustavni sud može da ukine zakone koje donosi Skupština, kao tijelo narodnog suvereniteta, ali ne dao ti Bog da se ukinu presude Vrhovnog suda. Ja to ne razumijem, ne razumijem u čemu je spor. Da li je to na nivou sujete-ne smiješ ti meni ukidati presude? Ako je to taština sudstva, onda nemamo o čemu razgovarati,” poručila je Omejac na okruglom stolu povodom nacrta Zakona o Ustavnom sudu.

Nakon višemjesečnog spora na relaciji Ustavni i Vrhovni sud oko toga da li Ustavni sud ima pravo da ukida presude Vrhovnog, Ministarstvo pravde je u predlogu izmjena zakona ostavilo dilemu. Predlog je da Ustavni sud na osnovu žalbe o povrijedi ljudskih prava i sloboda može ukinuti presudu i vratiti je na ponovno odlučivanje.

Predviđena je međutim alternativa da se samo konstatuje povreda ljduskih prava, na osnovu koje će se ponoviti sudski postupak.

Omejac smatra da je to nemoguće jer se ne može ponovo suditi ako ostane pravosnažna presuda. Predsjednica hrvatskog Ustavnog suda je time podržala koleginicu Desanku Lopičić, predsjednicu Ustavnog suda Crne Gore koje je kazala da se taj sud ne bori za prevlast nad parlamentom, Vladom ili sudskom vlašću ali da je njegova ključna uloga u poštovanju Ustava i zaštiti osnovnih prava.

“Alternativno rješenje predstavlja korak nazad u zaštiti prava i sloboda i nadam se da će to stručna javnost prepoznati,” rekla je Lopičić. Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković je objasnio da je takva mogućnost ostavljena kako bi se na “relevantnim skupovima” odlučilo o najboljem rješenju, umjesto da se to radi u njegovom kabinetu. “Što se mene tiče, ja nemam dileme”, rekao je.

Najžešći protivnik ukidanja presuda Vrhovnog suda bila je njegova predsjednica Vesna Medenica, koja se pozivala na to da je sud kojim rukovodi najviša sudska instanca u Crnoj Gori.

Sudija Vrhovnog suda Čedomir Bogićević je čak tokom javne rasprave sugerisao da se uUtavni sud ukine i njegova nadležnost prebaci na Vrhovni, ali je Duško Marković danas odbacio tu mogućnost: “Neprihvatljiv je predlog za ukidanje Ustavnog suda,koji smo mogli čuti tokom javne rasprave,” rekao je ministar, podsećajući da se ove godine navršava 50 godina od postojanja Ustavnog suda u Crnoj Gori.

Bonus video: