Podbacila sezona na Pivskom jezeru

Na konačan rezultat pozitivno je uticalo otvaranje jedinog hotela u Plužinama
1 komentar(a)
Rafting, Foto: Svetlana Mandić
Rafting, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.09.2014. 17:06h

Ovogodišnja turistička sezona u Plužinama nije ispunila očekivanja. Direktor Turističke organizacije Neđeljko Jovović kaže da su ključni razlozi za to nenaklonjene vremenske prilike od početka maja do treće dekade jula, poplave na prostoru Srbije i BiH, sa kojih je izostao značajan broj gostiju, kao i kriza na prostoru Ukrajine, tržišta koje je posebno dobijalo na značaju posljednjih godina.

Jovović kaže kako je rafting i dalje "najprodavaniji turistički proizvod" u Pivi. Do kraja avgusta usluge raftinga je koristilo nešto više od 20.000 turista, oko šest odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

"Ali, ukoliko septembar ne bude kišovit postoji mogućnost da rezultati na kraju budu blizu prošlogodišnjih", kaže Jovović.

Ukupan broj turista i noćenja, dodao je, u toku sezone je varirao.

Tokom maja, juna i prve polovine jula brojke su bile znatno niže nego prethodne godine, dok su u drugoj polovini jula i u toku avgusta rezultati bili bolji nego u istom periodu prethodne godine.

Do kraja avgusta, prema procjenama Turističke organizacije u Plužinama, je boravilo preko šest hiljada turista, dok je ostvareno više od osam hiljada noćenja.

Kiša je uticala da broj turista koji su koristili usluge krstarenja Pivskim jezerom bude manji nego godinu ranije. Konačni rezultati sezone zavisiće tako od septembra i oktobra.

"Oko 60 odsto turista su sa prostora bivše Jugoslavije. Uz standardno najveći broj gostiju iz Srbije i BiH, u porastu je bio broj turista iz Hrvatske. Primijetno je povećan broj turista izvan regiona, među kojima je najveći broj Rusa, Poljaka, Čeha, Francuza i Italijana, dok je zabilježeno smanjenje broja turista iz Ukrajine, zbog dešavanja u toj zemlji", istakao je Jovović.

Otvaranje jedinog hotela u Plužinama, "Piva", smatra on, pozitivno je uticalo na sezonu. I ove sezone, rekao je bilo je raftinga bez odobrenja, a i nedovoljno kvalitetna infrastruktura na Šćepan Polju i u kanjonu Tare je veliki problem.

Bonus video: