Ministar odgovorio Bošnjak: Suština je da pričate neistine

“Umjesto da se izvini, u drugom obraćanju poslanica Bošnjak iznosi još dvije neistine”
15 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.09.2014. 14:34h

Povodom teksta "Suština je da ne želite stručnjake", objavljenog u jučerašnjim "Vijestima", u kome je poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak ponovila sumnje u stručnost predstavnika Ministarstva poljoprivrede u radnoj grupi za pregovore sa EU iz te oblasti, odgovor je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede, koje vodi Petar Ivanović:

"Branka Bošnjak je u svom prvom reagovanju iznijela dvije neistine: 'da je za šefa radne grupe za Poglavlje 11 postavljena osoba bez ikakvog iskustva, ne samo u pregovorima...', te da je ta osoba 'počela sa radom po dolasku ministra Ivanovića'. Na osnovu činjenica iznesenih u reagovanju Kristine Lapčević, koje se odnose na njen dosadašnji radni angažman, svako normalan može zaključiti da gospođa Lapčević posjeduje 15-godišnje iskustvo i to ne samo u pregovorima, te da nije počela da radi u Ministarstvu poljoprivrede 'po dolasku ministra Ivanovića', već prije imenovanja gospodina Ivanovića za ministra poljoprivrede.

Umjesto da se izvini, u drugom obraćanju poslanica Bošnjak iznosi još dvije neistine, tvrdeći pri tom da je suština da ne želimo stručnjake u Ministarstvu poljoprivrede. Ne, poslanice Bošnjak, suština je da govorite neistinu! Tri radne grupe za poglavlja 11, 12 i 13 ukupno broje 175 članova, od kojih 54 rade u Ministarstvu poljoprivrede ili institucijama u nadležnosti Ministarstva, a 121 ili 70 odsto u drugim institucijama.

Od ukupnog broja članova radnih grupa: 31 su doktori nauka, a 25 su magistri, što čini 32 procenta ukupnog broja članova. Dodatno, Ministarstvo poljoprivrede redovno održava konsultacije sa 17 stranih profesora i eksperata iz sedam zemalja, a na osnovu bilateralnih sporazuma koje smo potpisali.

Sastanci radnih grupa koje pominje poslanica Bošnjak nijesu 'vrhovni' cilj pregovora. Organizuju se po potrebi. Svi članovi radnih grupa redovno dobijaju informacije, dokumenta i priloge na koje mogu dostaviti mišljenja. Niko nikome ne brani da ima inicijativu i pokaže stručnost.

Međutim, nijedan član radne grupe, koji je po volji poslanice Bošnjak, nije odgovorio na poziv da radi u podgrupama, po sektorima, što najbolje govori o zainteresovanosti 'da zaštite interese Crne Gore'.

Na opštem nivou imaju zavidnu stručnost. Ali kada se dohvatimo detalja, e tu nastaje problem. Zato još jednom molimo poslanicu Bošnjak, usavršenog stručnjaka za rješavanje konflikata, da ne brani pojedine članove radnih grupa od nas. Sebe je uspjela da posvađa sa sobom. Nas neka ostavi na miru", stoji, između ostalog, u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Bošnjak i njena partija voju stručnost pokazuju na izborima

Ministarstvo poljoprivrede je negiralo da se u tom resoru zapošljavaju samo partijski podobni kadrovi.

"Žalosno je što, sa svojom akademskom karijerom, zarad političke promocije, poslanica Bošnjak ima potrebu da svakog mladog profesionalca stavi u kontekst politike i zanemari njegov višegodišnji trud i napor, grubo se pozivajući na političku podobnost. Ovakvim stavovima potvrđuje da joj i nije mjesto na univerzitetu, već u onome što zamišlja da je politika. A politika poslanice Bošnjak očigledno se zasniva na neistinama i podmetanjima. Čestitamo joj na pravom izboru karijere, jer ovakvim pristupom, teško da bi motivisala bilo kog mladog čovjeka... Koristimo svaku mogućnost da naši zaposleni kroz specijalizacije u zemlji i inostranstvu, steknu nova znanja neophodna za procese koji su pred nama. Da li bilo ko normalan može da stekne utisak da ne želimo da radimo sa stručnjacima? Problem je, izgleda, u tome što u radnoj grupi nema lica koja bi željela poslanica Bošnjak. A za tako nešto moraće malo da se pomuči, jer ona i partija kojoj pripada svoju 'stručnost' pokazuju na izborima", piše u odgovoru.

Bonus video: