Backović: Babović ne predaje na našem Univerzitetu

Backović je prije dva dana najavio da će krajem mjeseca na sjednici Senata biti pokrenuta procedura za provjeru magistrature Babovića
366 pregleda 12 komentar(a)
Milan Babović, Foto: Dps.me
Milan Babović, Foto: Dps.me
Ažurirano: 06.09.2014. 06:51h

Član Savjeta mladih DPS-a Milan Babović, koji je u žiži javnosti zbog plagiranog magistarskog rada i novinskih tekstova, ne predaje na Fakultetu za turizam Univerziteta Mediteran, saopštio je juče rektor tog privatnog Univerziteta Slobodan Backović.

Backović je prije dva dana najavio da će krajem mjeseca na sjednici Senata biti pokrenuta procedura za provjeru magistrature Babovića.

Mediji već danima objavljuju da je Babović asistenat na Fakultetu za turizam Univerziteta Mediteran u Baru, gdje je magistrirao, ali to do juče niko nije demantovao.

Backović je rekao da Vlada nije odbila projekat Un verziteta Mediteran, Univerziteta Donja Gorica i Univerziteta Crne Gore, koji bi trebalo da pomogne rješavanju problema plagijata, već da se trenutno traži novac za njegovu realizaciju.

"Tri univerziteta aplicirala su za finansiranje zajedničkog projekta 'Implementacija postupaka za prevenciju plagijarizma i ostalih oblika kršenja načela akademske etike na univerzitetima u Crnoj Gori'. Upravni odbor projekta 'Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost' koji je u nadležnosti Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete je ocijenio projekat kao dobar i zaključio da se traži novac za njegovu realizaciju", rekao je Backović.

Dnevnik “Dan” je objavio da je Babović plagirao i magistarski rad, prepisavši gotovo 50 odsto rada Petra Martinovića, koji je prije 11 godina odbranio na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Čitave stranice Babovićevog magistarskog rada potpuno su iste kao kod Martinovića, a funkcioner DPS-a se “nije potrudio da promijeni ni zarez u rečenicama”.

Prošle sedmice je objavljeno da je Babović plagirao i tekst koji je objavio u “Dnevnim novinama” 2013. uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji je istovjetan tekstu objavljenom u aprilu 2012. godine u Srbiji, i koji potpisuje sadašnji savjetnik u Vladi Srbije Miki Vidaković. On je nakon izbijanja ove afere kazao da je "što se njega tiče, sve čisto, i da on cijeli slučaj posmatra mirne savjesti. Nakon toga više nije želio da odgovara na pitanja novinara.

Bonus video: