Piralena je bilo "u tragovima"

Stanari solitera godinama su sumnjali da se u transformatorima nalazi piralen, o čemu su “Vijesti” i ranije pisale
138 pregleda 1 komentar(a)
transformatori_1, Foto: Vesko Belojević
transformatori_1, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.09.2014. 18:33h

U transformatorima koji su se godinama nalazili ispred solitera na Tuškom putu ipak je bilo piralena, uprkos tvrdnjama iz EPCG da tu nema tog izuzezno opasnog ulja.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je “Vijestima” da je u “25 havarisanih (neupotrebljivih) transformatora kao izolatorsko ulje korišćeno ulje koje sadrži PCB” (polihlorovani bifenili piralen).

Naglasili su da je 25 transformatora transportovano do Bara, a da je potom ulje sa tragovima piralena izvađeno i uništeno u Austriji.

“Analize urađene od strane JU 'CETI' pokazale su prisustvo PCB u tragovima. Odnosno, predmetni transfomatori su kategorisani kao opasan otpad, ali ne i kao PCB otpad”, piše u odgovoru.

Pojasnili su da se “piralen u tragovima” pominje u izvještaju o ispitivanju, objavljenom još 2. juna 2011. godine, koje je obavio Centar za ekotoksikološka ispitavanja (CETI), nakon što je predsjednik skupštine stanara u Ulici 4. jula Branko Čelanović prijavio da EPCG na otvorenom prostoru skladišti impregnisane drvene stubove i transformatore.

Stanari solitera godinama su sumnjali da se u transformatorima nalazi piralen, o čemu su “Vijesti” i ranije pisale.

“Vijestima” je prošle sedmice iz EPCG saopšteno da uskladišteni transformatori “nijesu sadržali piralen” i da “transformatorska ulja koja EPCG nabavlja ne sadrže piralen, a što se potvrđuje odgovarajućim sertifikatima koje su dobavljači dužni da dostave u toku postupka nabavke”.

Nakon što je otkriven piralen “u tragovima”, tadašnja Ekološka inspekcija naložila je EPCG “da realizuje tehničko rješenje za pravilno skladištenje transformatora u kojima se nalazi transformatorsko ulje, kategorisano kao opasni otpad”.

Iz Uprave su pojasnili da je 25 transformatora preuzela firma “Hemosan” i transportovala ih do “privremenog skladišta u Luci Bar ”.

“U privremenom skladištu pravnog lica 'Hemosan' izvršeno je ponovno uzorkovanje u cilju utvrđivanja sadržaja PCB u izolatorskom ulju predmetnih transformatora i analize urađene od strane JU 'CETI' pokazale su prisustvo PCB u tragovima...”, odgovoreno je “Vijestima”.

Naglasili su da su koncentracije PCB-a izmjerene u transformatorima bile “višestruko manje od granične koncentarcije od 50 miligrama po litru” i da je zbog toga riječ o “opasnom”, ali ne i “PCB otpadu”.

Piralen je izuzetno kancerogen, prirodno neuništiv. Uništava se u specijalnim pećima na temperaturama iznad 1.700 stepeni, a tada se oslobađa fozgen i difozgen, koji spadaju u grupu najstrašnijih bojnih otrova. Izuzetno je opasan, samo litar piralena zagađuje milijardu kubnih litara vode.

Čelanović: Sumnjam da ga još ima, ne znamo za „tragove”

Presjednik Skupštine stanara Branko Čelanović sumnja da i u preostalim transformatorima ima piralena.

“U skladištu se i dalje nalaze transformatori stari više od 40 godina i mi ćemo insistirati da se što prije uklone. Ako EPCG to ne učini, organizovaćemo proteste”, kazao je Čelanović, istakavši da nikada nijesu o bavješteni o piralenu “u tragovima ”.

EPCG: Opasan, ali nije PCB otpad

Iz EPCG su prije dva dana potvrdili da je firma “Hem osa n ” preuzela 25 transformatora i da su analize “pokazale prisustvo PCB u tragovima”, istakavši da su “kategorisani kao opasan otpad, ali ne i kao PCB otpad ”.

“Da ne biste ponovo posumnjali u našu profesionalnost i optužili nas za prikrivanje informacija, kako to tendeciozno navodite u svojim pitanjima, prosljeđujemo vam inspekcijski izvještaj o korekciji njihovog prethodnog izvještaja u kojem se navodi da ne postoji PCB otpad, tj. da transformatori ne sadrže piralenska ulja. Ukoliko vas zbunjuje formulacija CETI-ja 'prisustvo PCB u tragovima' molimo vas da se kod istih informišete šta ovaj izraz znači kako bi javnost bila tačno informisana, tj. kako ne bi bila uznemirena eventualnim netačnim interpretacijma ”.

Jedno od pitanja upućenih EPCG u ponedjeljak, nakon što su “Vijesti” dobile odgovor iz Uprave za inspekcijske poslove, bilo je: “Zbog čega je sakrivena informacija da je utvrđeno prisustvo piralena u havarisanim transformatorima ”?

Bonus video: