Branka Bošnjak Kristini Lapčević: Ne želite stručnjake

121 pregleda 1 komentar(a)
Branka Bosnjak_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branka Bosnjak_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.09.2014. 17:20h

Povodom teksta “Umjesto da provjeri, ona me vrijeđa”, objavljenog juče u “Vijestima”, u kome je načelnica Odjeljenja za ekonomske analize u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja (mpirr) Kristina Lapčević odbacila primjedbe da nema iskustva da vodi radnu grupu za poglavlje 11, odgovorila je poslanica DF Branka Bošnjak:

“Lapčević grubo zamjenjuje teze. Njenu stručnost za određenu oblast niko ne dovodi u pitanje. A radna mjesta koja je nekada pokrivala niko nije ni pominjao. Stvar je u tome da pomenuto Ministarstvo ima problem sa angažovanjem stručnih i kvalitetnih ljudi koji moraju da se uključe u procese EU integracija, ne zato da bi bili dekor već da bi svojim doprinosom štitili interese države Crne Gore.

Ali krenimo redom, ukoliko je bilo zabune Vlada je 18. 10. 2012. donijela Odluku o formiranju Radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore EU, koja se odnosi na poglavlje 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj). Radna grupa broji 74 člana, među kojima su predstavnici različitih institucija, a otprilike 1/5 su profesori sa Biotehničkog fakulteta. Od formiranja Radne grupe do 25. 07. ove godine održano je ukupno šest sastanka. Prema informacijama koje posjedujem, ti sastanci se nisu bavili suštinskim pripremama za buduće pregovore. Sastanak iz februara 2013. potrošen je samo na predstavljanje upravo gđe. Lapčević, kao novoustoličenog šefa Radne grupe, pa onda pauza od 14 mjeseci.

I pošto Kristina Lapčević navodi svoje kvalifikacije i spretnost u vođenju pregovora, a pošto ti pregovori još nisu ni počeli, vjerovatno njeno prisustvo nije bilo potrebno na eksplanatornom skriningu od 5. do 9. 09. 2012. u Briselu kada je predstavljena pravna tekovina EU u poglavlju 11, sigurno jednom od najsloženijih poglavlja. A u svom obraćanju javnosti, nakon mog pisanja, kaže: 'Što se tiče stručnosti iz oblasti poljoprivrede, pregovori u toj oblasti podrazumijevaju da Crna Gora usaglasi domaće zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU, uz pripremu poljoprivrednih proizvođača za sprovođenje zajedničke poljoprivredne politike'.

Kristina Lapčević nije prisustvovala ni bilateralnom skriningu, održanom od 11. do 13. 12. 2012. u Briselu, gdje je predstavljen stepen usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU na koju se dotična službenica stalno poziva u oblasti poglavlja 11.

Tom sastanku je prisustvovalo 18 članova Radne grupe, a u spisku imena koji nam je u odgovoru na poslaničko pitanje dostavilo Ministarstvo, njenog imena nema. Pretpostavljam da nije ni bilo potrebe da prisustvuje, jer o pravnoj tekovini EU zna toliko toga da bi i administraciji u Briselu mogla da drži predavanje.

Ponavljam, i stojim iza toga: službenici i savjetnici u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja zapošljavaju se po partijskoj liniji, bez neophodnog znanja i kvalifikacija. I bez ikakvog osjećaja za ono što poljoprivreda i ruralni razvoj jesu“, stoji u odgovoru Branke Bošnjak. M. R.

Valjda će doktorat biti kreativniji od Babovićeve magistrature

Poslanica Demokratskog fronta i profesorica na Univerzitetu Crne Gore se ponovo obratila i ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću: “Moram da ponovim i ministru i njegovim službenicima da fitosomatske ćelije ne postoje u mlijeku i ne može ih tamo biti jer je ono životinjskog porijekla. Ovo govorim iz razloga što je bar dva puta zvanično saopštenje iz ovog kabineta koristilo potpuno pogrešan termin. I opet se vraćamo na struku završite ekonomiju u ovom sistemu, a želite da doktorirate prehrambenu sigurnost na UDG, smjer gdje svoj nemjerljivi doprinos iz ove oblasti daju Novak Kilibarda i akademski slikar Tiho Vujović. Uz to, mentor je stručnjak iz oblasti vinogradarstva, ali ajde sad da ne detaljišemo. Samo se potrudite da doktorski rad bude kreativniji od magistarskog Milana Babovića”, poručila je Bošnjak.

Bonus video: