Nikšić: Radnici Metalca odgodili protest

Firmu ovih dana obilaze zainteresovani eventualni investitori, pa se radnici nadaju da će neko od njih ponudi prihvatljivo rješenje za sve
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2014. 16:29h

Radnici nikšičkog Metalca Montavara nakon razgovora sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem odlučili su da protest ispred zgrade Vlade najavljen za 8. septembar odgode za sedam dana.

„Predsjednik nam je kazao da postoji rješenje na vidiku i da će naredne sedmice početi da se rješava naš problem. Zamolio nas je da odložimo protest, pa iako smo navikli na neuspješna odlaganja, uvažili smo njegovu molbu jer se radi o čovjeku koji se trudi od početka da nam pomogne“, kazao je predsjednik Sindikata, Radisav Jauković.

Prema njegovim riječima, firmu ovih dana obilaze zainteresovani eventualni investitori, pa se radnici nadaju da će neko od njih ponudi prihvatljivo rješenje za sve.

„Pored Turaka i Slovenaca, dolazili su i Poljaci, a prije dva dana fabriku su obišli i Italijani. Nadamo se da će neko od njih biti rješenje za nas“, kazao je Jauković.

Kako je „Vijestima“ kazao predsjednik Opštine tačno je da postoji nekoliko kombinacija ali da ne želi ništa da govori o njima dok neka ne bude izvjesna.

„Postoji nada, a vidjećemo šta će sve na kraju biti“, kazao je Grbović.

Radnici Metalca, firme koju je u stečaju Goran Mladenović iz Slovenije 2004. godine kupio je za 450 hiljada eura, štrajkuju od 18. decembra.

Mladović je zbog duga od oko tri miliona eura pokrenuo dobrovoljnu likvidaciju preduzeća tvrdeći da ne može da radi, i osnovao novu firmu Metalna Montavar inženjering. Početkom prošle godine fabriku je preuzeo izvršni direktor Nikola Furundžić, ali je Investiciono – razvojni fond postao vlasnik dvije trećine fabrike, nakon što je Erste banka od njih kao garanta države naplatila 1,5 miliona eura.

Metalcu je uz garancije Vlade obezbijeđen kredit od Erste banke od 1,5 miliona eura, a novac je bio namijenjen za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje i isplate dijela otpremnina za 29 otpuštenih radnika.

Bonus video: