REKTOR "MEDITERANA" NAJAVIO

Baboviću poništavaju magistraturu zbog plagijata?

61 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2019. 15:21h

Rektor Univerziteta  Mediteran Slobodan Backović najavio je da će biti pokrenuta procedura za provjeru magistarskog rada funkcionera DPS-a i asistenta na njihovom Fakultetu za turizam u Baru Milana Babovića. Babović je na tom fakultetu i magistrirao.

Backović je rekao “Vijestima” da će  krajem mjeseca na sjednici Senata biti pokrenuta procedura za provjeru magistrature Babovića, koji je posljednjih dana u žiži javnosti jer je  prepisivao i novinske tekstove.

“Senat će odrediti Komisiju  koja će utvrditi činjenično stanje, nakon čega će biti donijeta odluka i biti upućen predlog Upravnom odboru da mu se poništi magistratura ako se ispostavi da je plagijat”, objasnio je rektor.

Pošto Senat zasjeda jedanput mjesečno, kako je objasnio Backović, informacija o tome biće poznata krajem oktobra. 

“Dan” je objavio da je Babović plagirao i magistarski, prepisavši gotovo 50 odsto rada Petra Martinovića, koji je prije 11 godina odbranio na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani.

Babović je  rad  „Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori” “odbranio” 2011. na Fakultetu za turizam u Baru. Od 120 strana Babovićevog rada, bar 60 je doslovno prepisano iz rada Martinovića  „Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja”, ali i iz studije Svjetske banke, koje funkcioner DPS-a nije naveo u literaturi.

Čitave stranice Babovićevog magistarskog rada potpuno su iste kao kod Martinovića, a  funkcioner DPS-a se “nije potrudio da promijeni ni zarez u rečenicama”, navodi “Dan”.

Po Zakonu o visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvjete nema nikakvu nadležnost u ovakvim slučajevima, jer se procedure odbrane i sticanja i oduzimanja zvanja utvrđuju statutima i drugim propisima ustanova. U Statutu “Mediterana” piše da se “licu koje je steklo određeni nivo kvalifikacije obrazovanja i diplomu može odlukom Upravnog odbora Univerziteta, na predlog Senata, ona oduzeti  u slučajevima prevare ili obmane, uključujući i plagijat ili prisvajanje tuđeg autorstva...”. 

Backović je objasnio da osoba čija su autorska prava povrijeđena odlučuje da li će podnijeti  krivičnu prijavu. Prema saznanjima “Vijesti”,  Petar Martinović  će o tome odlučiti nakon konsultacija sa advokatom. Magistarski rad nije prvi Babovićev plagijat. On je plagirao  i autorske tekstove savjetnika u Vladi Srbije Mikija Vidakovića, savjetnice u Skupštini Crne Gore Ivane Gradašević i urednika beogradske „Politike” Miomira Brkića.  

Ministarstvo nije htjelo da plati opremu za provjeru plagijata

Na pitanje da li  slučaj Milana Babovića  urušava ugled Univerziteta “Mediteran” Slobodan Backović je rekao da toga ima svuda.

”Ministarstvo prosvjete je ranije odbilo predlog projekta našeg, Univerziteta Donja Gorica i Univerziteta Crne Gore  da nam se odobre sredstva za opremu koja bi provjeravala autentičnost dokumentacije. Time bi se prostor za ovakve stvari suzio”, rekao je Backović “Vijestima”.

Babović neće da se izjašnjava o novom plagijatu

Milan Babović, funkcioner DPS-a u Baru i jedan od članova Savjeta mladih DPS-a koji je bio u najužem izboru za predsjednika tog Savjeta, juče nije bio voljan da komentariše informacije o plagiranju magistarskog rada. Nakon što se u telefonskom razgovoru novinar “Vijesti” predstavio, on je rekao “nemam odgovor na vaše pitanje”. Na konstataciju da ono nije ni postavljeno, Babović je samo odgovorio

“Doviđenja”.

Prošle sedmice je objavljeno da je  plagirao tekst koji je objavio u “Dnevnim novinama” prošle godine  uoči predsjedničkih izbora, koji je istovjetan tekstu objavljenom u aprilu 2012. godine u Srbiji i koji potpisuje sadašnji savjetnik u Vladi Srbije Miki Vidaković. On je tada kazao  da je "sve čisto, i da on cijeli slučaj posmatra mirne savjesti".

Galerija

Preporučujemo za Vas