Kako je Baranin spašavao afričke emigrante: 231 osoba spašena sigurne smrti

Prenatrpane ribarice, gumeni čamci i improvizovani splavovi su prave ljuske oraha koje ne daju nikakvu sigurnost na moru
81 pregleda 3 komentar(a)
Iliustracija
Iliustracija
Ažurirano: 03.09.2014. 13:35h

Proteklih mjeseci veliki broj emigranata iz Afrike izgubilo je život u talasima Sredozemnog mora u nadi da će dokopati Italije koja je za njih obećana zemlja.

Prenatrpane ribarice, gumeni čamci i improvizovani splavovi su prave ljuske oraha koje ne daju nikakvu sigurnost na moru.

Kako javlja portal www.plovidba.me, upravo je ovih dana u velikoj operaciji spašavanja 231 brodolomnika učestvovao i prvi oficir palube broda CMA CGM "Magellan" Baranin Predrag Vojvodić.

On kaže da je sve počelo kad su prošli Suez i krenuli ka Maroku.

"Negdje oko 22:00h, 1. septembra, dobili smo poziv od ‘RCC Malta’ da je u našoj blizini ribarica u opsanosti i tražili su od nas saradnju. U tom momentu bili smo jugoistočno od Italije, i sjeverozapadno od Bengazija. Predvođeni iskusnim kapetanom Vinkom Serventijem iz Zadra, koji je rodom iz Lepetana, a navođeni Rescue Centrom sa Malte krenuli smo u potragu. Nakon par pogrešnih navođenja uspjeli smo da ih lociramo. S obzirom da se radilo o drvenoj ribarici, bilo je nemoguće otkriti je uz pomoć radara na velikoj udaljenosti", rekao je Vojvodić za portal www.plovidba.me o problemima u pronalaženju broda sa emigrantima.

Vojvodić kaže i da je specijalnim, "night vision" dvogledom, ribaricu učio drugi oficir palube Nikola Kordić iz Risna, na oko 15 nautičkih milja od posljednje pozicije koju smo primili od Rescue Centra te da su nakon sat vremena, uspjeli da im priđu i prema instrukcijama sa Malte dali im hranu, vodu i ljekove...

"Trebalo je da sami nastave u susret italijanskom spasilačkom timu, a da ih mi nastavimo pratiti. Međutim, u rano jutro 2. septembra dobili smo nove instrukcije - da ih ukrcamo na brod. Oni su ostali su bez goriva i tako nam otežali da im priđemo sa našim ogromnim brodom dužine 365m i širine 51m. Manevrisanje sa ovim tipom plovila, u uslovima koji su u tom momentu vladali na moru, nije nimalo lako. Bilo je talasa i struja ih je nosila, ali smo uspjeli smo da ih privežemo našim konopima za brod i polako dovučemo do pilotskih vrata gdje je počeo ukrcaj.”, kazao je Vojvodić.

Sa ribarice su ukrcali 231 osobu, među kojima je bilo 37-oro djece (do 15 godina starosti), 37 žena i 157 muškaraca. Riječ je uglavnom o Afrikancima: Egipćanima, Sirijcima, Palestincima, Eritrejcima, Libijcima...

"Našli smo da je jedan čovjek u nesvjesti. Pružili smo mu odmah prvu pomoć, te dali infuziju i kiseonik, nakon čega se njegovo stanje popravilo. Odmah smo organizovali pripremanje hrane i u roku od dva sata uspjeli da spremimo prvi obrok. Nastavili smo da im pružamo pomoć, davali smo im ćebad, vodu i sve sto bi im pomoglo da se što udobnije i normalnije smjeste, koliko je to bilo u našoj mogućnosti", kaže Vojvodić, uz napomenu da će emigrante iskrcati u Tarantu, gdje će ih predati italijanskim vlastima.

Vojvodić nije krio zadovoljstvo što su uspjeli da pomognu ljudima u nevolji.

"Ovo je prvo iskustvo ovog tipa za mene i nadam se da će proteći sve u najboljem redu na naše zadovoljstvo, a i na zadovoljstvo, prije svega, ovih nesrećnih ljudi", istakao je Vojvodić.

Bonus video: