Bogdanović: U turizmu neophodne konstantne inovacije

Usljed dinamične evolucije turizma, stalno se pojavljuju nove destinacije, aranžmani i putovanja, što zahtijeva nove oblike poslovanja turističkih radnika, rekao je Bogdanović
0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović (Arhivska fotografija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Bogdanović (Arhivska fotografija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.09.2014. 12:07h

Sektoru turizma su neophodne konstantne inovacije kako bi kvalitet usluga bio veći i ispunio očekivanja sve probirljivijih turista, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović, na Ekonomskom forumu u Krnjicima u Poljskoj.

On je, na panelu o turizmu u regionu – tradiciji i inovacijama, kazao da je neophodno realizovati značajne aktivnosti u cilju postizanja međunarodne konkurentnosti ekonomskog prostora regiona, s obzirom da se turističke destinacije, više nego ikad, takmiče u globalnoj konkurentnosti.

„Usljed dinamične evolucije turizma, stalno se pojavljuju nove destinacije, aranžmani i putovanja, što zahtijeva nove oblike poslovanja turističkih radnika. Dakle, neophodne su konstantne inovacije kako bi kvalitet usluga bio veći i ispunila očekivanja sve probirljivijih turista“, rekao je Bogdanović.

Iz Kabineta gradonačelnika saopšteno je da Bogdanović naveo da je neophodno da se razmišlja o konkurentnosti i primjeni originalnih i efikasnih rješenja, kako bi se podstakla nova tržišta.

„Ključni cilj ka poboljšanju turističkih usluga je diferenciranje i kreiranje komplementarne turističke ponude. Bez kvalitetne ponude koja je spremna da odgovori zahtjevima gostiju, nije moguće obezbijediti adekvatnu poziciju na globalnom tržištu“, poručio je Bogdanović.

On je dodao da je Crna Gora jedna od rijetkih turističkih destinacija koja je uspjela da očuva trend permanentnog rasta, iako je globalna kriza povećala oprez kod ulagača i u velikoj mjeri usporila investicione aktivnosti.

Bogdanović je, govoreći o potrebi kreiranja novih turističkih proizvoda, kao primjer za Crnu Goru i Cetinje naveo speleološki i religiozni turizam.

„Speleološki turizam je grana koja u Crnoj Gori ima izuzetan potencijal. Znatan dio naše teritorije čini planinsko, kraško područje, bogato kanjonima i speleološkim lokacijama. Na Cetinju je u toku završetak projekta valorizacije Lipske pećine, koji će generisati nove turističke posjete, koje bi prema projekcijama trebalo da budu na nivou od 100 hiljada turista“, rekao je Bogdanović.

On je dodao da snažan potencijal rasta u Crnoj Gori ima i vjerski turizam.

„Kako bi animirali nova tržišta i nove goste, sa posebnom pažnjom tretirali smo i vjerski turizam. Upravo zbog toga smo počeli realizaciju projekta izmještanja ikone Bogorodice Filermose, koja ima neprocjenjivu vrijednost“, saopštio je Bogdanović.

Ekonomski forum u Krnjicima jedan je od najvećih u Evropi, koji je ove godine okupio više od dvije hiljada učesnika iz oblasti politike i biznisa.

Bonus video: