Cibuljnik: Niko ne smije da sumnja da ćemo istrajati i pobijediti

Cibuljnik se zahvalio Opštini Nikšić i konzulu Miloviću na pomoći u organizaciji izložbe i koktela, a posebnu zahvalnost je iskazao prema „Alfa centru”
228 pregleda 10 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Svetlana Mandić
Sa izložbe, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.09.2014. 10:28h

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, u Nikšiću je u sali „Zahumlja“ organizovana izložba fotografija „Ukrajina danas“.

Izložbu, na kojoj je predstavljeno oko 40 fotografija sa različitim motivima mira i rata, organizovali su ambasada Ukrajine u Crnoj Gori, Opština Nikšić i NVO „Alfa centar“, a glavni sponzor je bio počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović.

Domaćin večeri, kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, privrednog i diplomatskog života, otpravnik poslova Ukrajine u Crnoj Gori Vladimir Cibuljnik kazao je da se građani njegove zemlje, „nakon revolucije dostojanstva i Majdana“, suočavaju sa veoma teškim zadacima.

„Ne samo totalna reforma na teritoriji cijele države, nego i odbrana same teritorije Ukrajine, njenog integriteta, slobode i budućnosti. Niko ne smije da sumnja da ćemo istrajati i pobijediti. Samo u takvim uslovima možemo početi sa aktivnom realizacijom unutrašnjih reformi i sa postizanjem ključnog spoljnopolitičkog cilja – integracijom u EU”, poručio je Cibuljnik.

Podsjetio je da će 26.oktobra biti održani prijevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini, koji bi, kako je kazao, trebalo da obezbijede stabilan i efikasan rad Vlade, koja mora da radi “ne u ime grupice ljudi, nego u ime svakog Ukrajinca, njegovog mira i prosperiteta”.

Milorad Jovanović, potpredsjednik Opštine Nikšić, kazao je da je narod Crne Gore Ukrajinu upoznao prvo preko poznatih pojedinaca – pjesnika Ševčenka, šahiste Ivančuka, boksera, braće Kličko.

Izrazio je žaljenje što je danas u Ukrajini rat, ali i nadu da će se vrlo brzo u toj zemlji slaviti mir i da će krenuti putem razvoja i prosperiteta.

“Nikšić je otvoren grad i mi smo napravili saradnju praktično sa svim ambasadama u Crnoj Gori. Ovdje su održani mnogi kulturni programi, a ovo je prvi koji radimo sa ambasadom Ukrajine. Nadam da će ih biti sve više i više”, kazao je Jovanović.

Predrag Milović, počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori, kazao je da su danas sve oči uprte u Ukrajinu, i da nikada prije ovoga „kontinent nije bio ujedinjeniji i bliži snu o velikoj evropskoj kući”.

„Kući sa sobama širom otvorenih vrata a u svakoj sobi evropska svijeća obasjava i ističe ljepotu naših naroda kao nezamjenljivom kvalitetu sopstvene veličine i moći koju joj donose sve te različitosti. Na kraju će i najusijanije ratne glave shvatiti da nemamo drugu kuću, da je sav evropski prostor mali kao jedno zajedničko dvorište. Crna Gora je samo kilometrima daleko od Ukrajine, ali srcem i mislima smo uz nju”, poručio je Milović.

Cibuljnik se zahvalio Opštini Nikšić i konzulu Miloviću na pomoći u organizaciji izložbe i koktela, a posebnu zahvalnost je iskazao prema „Alfa centru”, organizaciji koja, kako je kazao, razvija prijateljske odnose između Ukrajine i Crne Gore.

„Želim da ‘Alfa centru’ uručim zastavu Ukrajine koja je danas više nego ikad simbol borbe za slobodu i nezavisnost ne samo Ukrajine, nego i Evrope”, poručio je Cibuljnik.

Dan nezavisnosti Ukrajine je glavni državni praznik u toj zemlji koji se obilježava 24. avgusta, na dan kada se ta zemlja prije 23. godine razišla sa Sovjetskim Savezom. Taj datum se smatra danom stvaranja Ukrajine u sadašnjem obliku.

Bonus video: