Udžbenici prvo išli u Zavod, pa privatnicima

“Knjige iz štampe prvo idu u državne knjižare, pa tek poslije dva dana ih šalju nama. To dovodi do nesigurnosti kod roditelja koji otkazuju rezervacije iz bojazni da mi nećemo dobiti knjige”, kazala je prodavačica iz jedne knjižare
72 pregleda 1 komentar(a)
Knjižara, Foto: Vesko Belojević
Knjižara, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.09.2014. 18:01h

Udžbenike za osnovce i srednjoškolce najprije dobijaju u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, pa tek onda u privatnim knjižarama. To ih, kako tvrde privatnici, dovodi u nepovoljan položaj i stvara monopol Zavoda. U jednoj podgoričkoj knjižari su se požalili “Vijestima” prošlog petka da i dalje nemaju kompletirane udžbenike za osnovnu školu.

“Knjige iz štampe prvo idu u državne knjižare, pa tek poslije dva dana ih šalju nama. To dovodi do nesigurnosti kod roditelja koji otkazuju rezervacije iz bojazni da mi nećemo dobiti knjige”, kazala je prodavačica iz jedne knjižare. U toj knjižari do petka nijesu bili dobili biologiju i muzičko za sedmi i zbirku iz fizike za osmi razred.

Direktorica Zavoda Zoja Bojanić-Lalović je odgovorila da nije riječ o monopolu već da je Zavod državna ustanova i da je normalno da prvo u njihovim kjižarama stignu knjige. “Privatne knjižare su dobijale knjige po narudžbenicama i prioritetima i svi koji su naručili dobijaju knjige. Ukoliko su im zalihe prošle, neka nam se obrate jer su svi udžbenici odštampani, ima ih dovoljno, odštampan je tiraž od koga će ostati i zalihe tokom godine”, kazala je ona.

Najjeftiniji je komplet udžbenika, bez engleskog jezika, za prvi razred osnovne ško le koštaju (34,6 eura), a za svaki naredni je skuplji po sedam eura. Cijena kompleta udžbenika za gimnaziju, bez engleskog jezika, za prvi razred iznosi 95,1 euro, a za drugi razred 77,8 eura. Đaci trećeg razreda za komplet knjiga plaćaju 64,9, a maturanti 47,1.

Bonus video: