Tehnika RTCG starija od one koju imaju u Africi

“Ako se ne digitalizuje ova kuća će prestati sa radom. Za taj posao, nabavku vozila za slanje signala na satelit i reportažna kola po standardima FIFA i UEFA, potrebno je 17,4 miliona eura,” rekao je Vujović
40 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.09.2014. 16:27h

Generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Rade Vojvodić rekao je da sinoćni udarni dnevnik RTCG nije emitovan nakon strujnog udara koji je izazvao havariju na uređajima za emitovanje, jer agregat koji imaju ne može automatski da preuzme sistem.

On je na današnjoj sjednici Savjeta RTCG govorio vrlo oštro o problemima televizije koji se uglavnom svode na nedostatak para za digitalizaciju televizije, koja je, kako je rekao, hitna.

Vojvodić je objasnio da RTCG koristi tehniku iz 1973. i da je sinoćni incident pokazatelj kako taj medij može tehnološki da stane. On, kako je rekao, pokušava da kroz kontakte, dopise Vladi i sastanke sa njenim predstavnicima skrene pažnju na rješavanje tog problema.

“Zbog svojih političkih interesa nikoga nije briga da javni servis bude bolji, da bude digitalan. Mi smo crna tačka u regionu,” rekao je Vojvodić iznoseći podatke tome koliko drugi javni servisi dobijaju novac iz budžeta.

Rukovodilac sektora tehnike u RTCG Dejan Vujović kazao je da je oprema toliko zastarjela da se za nju već odavno ne proizvode ni rezervni djelovi, te da se zbog opasnosti da svaki čas raspadne danju i noću ne odvaja od telefona.

“Mi smo tehnološki najnerazvijeniji ne samo u regionu, već u cijelom svijetu. Iza nas je samo nekoliko država Afrike i to samo zahvaljujući nemirima koji su se tamo desili i uništavanju televizijske opreme,”rekao je Vujović.

Na pitanje Perka Vukotića, predstavnika CANU u Savjetu, zašto se došlo u ovakvu situaciju, on je kazao da je od prethodnika uvijek dobijao odgovore da nije bilo novca. ”Ja sada vidim da ga je bilo više nego sada, ali i da se nabavljalo stihijski i bez plana. Kupljeno je 13 kamera, sve su različite, nekompatibilne. Neke su vjerovatno donirane pa se uzimalo daj šta daš. Mi smo u situaciji da je sve za smeće ili muzej,” rekao je.

Vujović je rekao da RTCG ima precizan plan digitalizacije.

“Ako se ne digitalizuje ova kuća će prestati sa radom. Za taj posao, nabavku vozila za slanje signala na satelit i reportažna kola po standardima FIFA i UEFA, potrebno je 17,4 miliona eura,” rekao je Vujović.

On je rekao da je RTCG iz Evropske komisije ranije dobila 1,8 miliona eura pomoći za digitalni sistem za dnevnik, ali da je on beskoristan kad padne analogni sistem čitave RTCG.

Izbor predsjednika Savjeta RTCG odložen za petak

Na sjednici Savjeta trebalo je da bude izabran predsjednik, ali od dvojice kandidata Ivana Mitrovića (predstavnika Unije poslodavaca) i Gorana Đurovića ( NVO sektor za ljudska prava) niko nije dobio neophodnih pet glasova, odnosno većinu ukupnog broja članova Savjeta.

Odluka o tome odložena je za petak. Đurovića,koji je imao tri glasa, predložio je Vladimir Pavićević (predstavnik Unije sindikata), a Mitrovića predstavnik Univerziteta u Savjetu Mima Drašković. Mitrović je dobio četiri glasa, dok su dva od ukupno devet listića, bila nevažeća.

Porasli prihodi RTCG

Direktorica makretinga Vanja Šipovac saopštila je danas da su prihodi od marketinga porasli zahvaljujući sportskom i serijskom programu.

Iznijela je podatak da su u odnosu na ranije godine za 68,7 odsto povećali porast prihoda i 67,8 naplatu potraživanja.

Kompenzacija, koja je ranije činila većinu marketinških poslova, smanjena je za 90 odsto u odnosu na 2010.

Goran Đurović je ponovio raniji stav da Savjet treba da se raspusti a generalni direktor smjeni ako javni servis bude poslovao sa gubitkom, pa je pri kraju sjednice došlo do tenzija između njega i predstavnika Univerziteta u Savjetu Mima Draškovića.

Drašković je kazao da oni nemaju toliko uticaj i da je besmislneo govoriti o smjeni, sugerišući da se članovi Savjeta odreknu naknada za članstvo i onda se pozabave problemima televizije.

“Opasna je vaša teza o raspuštanju Savjeta,” poručio je Drašković.

Đurović mu je odgovorio da ipak postoji način da se pomogne. ”Savjet je najodgovorniji za ono što se uradi, dobro ili loše. Nismo ovdje protokolarno, već postoje mehanizmi da nešto uradimo, samo je pitanje da li ćemo ih koristiti,” rekao je Đurović.

Na opasku o naknadi, odgovorio je da su “ljudu lako podmitljivi”, dok ostali članovi Savjeta nijesu reagovali na predlog o ukidanju naknada.

Novi Savjet RTCG nedavno je konstituisan, a Đurović je jedini ostao u njegovom članstvu iz starog saziva.

Bonus video: