Deripaskina firma u debelom minusu

Podgorička kompanija, koja gazduje rezidencijalnim kompleksom vila na rtu Platamuni, prošle godine poslovala sa gubitkom od 1,5 miliona eura. Time je nagomilani gubitak dostigao 11,5 miliona eura

13478 pregleda 36 reakcija 6 komentar(a)
Deripaska, Foto: REUTERS
Deripaska, Foto: REUTERS

Podgorička kompanija “Overseas assets management”, koja se povezuje sa ruskim milijarderom Olegom Deripaskomi koja gazduje rezidencijalnim kompleksom vila na rtu Platamuni, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 1,5 miliona eura.

To pokazuje finansijski iskaz koji je predat Upravi prihoda i carina, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Time je kompanija nastavila seriju loših poslovnih godina i nagomilala gubitak koji je sada dostigao 11,5 miliona eura.

Kompanija je i 2022. završila u minusu koji je tada iznosio 1,9 miliona eura, dok je godinu prije toga gubitak iznosio 605 hiljada eura. Najbolja poslovna godina bila je 2020. kada je Deripaskina kompanija ostvarila pozitivan rezultat od 1,6 miliona eura. Firma je 2019. imala pozitivan rezultat od 337 hiljada eura, ali je 2018. ostvaren minus od milion i po eura, 2017. minus je bio 1,7 miliona eura, a godinu prije toga 1,3 miliona eura.

Imovina kompanija je prošle godine bila je procijenjena na 25,5 miliona eura i bila je za 1,3 miliona eura manja nego godinu prije toga kada je bila procijenjena na 26,8 miliona eura. Dugoročne obaveze kompanije su 35 miliona eura. Neto prihod firme prošle godine bio je 652 hiljade eura, dok su troškovi poslovanja bili 2,1 miliona eura.

Dio Deripaskinog kompleksa na Platamunima
Dio Deripaskinog kompleksa na Platamunimafoto: Vuk Lajović

Imovina Deripaskine firma - zemljišni kompleks od 50 hiljada kvadrata sa luksuznim vilama, pod hipotekom je na iznos od 39 miliona dolara.

“Hipoteka I reda u iznosu od 39.251.208 dolara kao iznos zakonske zatezne kamate obračunate od datuma dospjelosti potraživanja do dana isplate maksimalni iznos glavnice zajma 50.000.000 eura hipotekarnog povjerioca ‘Advente management corp’”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Advente management corp” se do sredine januara ove godine, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, vodi kao osnivač kompanije “Overseas assets management”. Od tada se kao osnivač upisuje firma “Jolie services” LTD.

Ljetnjikovac objedinjuje centralne, mermerom obložene, dvije spojene palate koje se prostiru na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadrata.

“Overseas assets management” je od kotorske opštine 2010. dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Turistički kompleks opasan je visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbjeđenje.

Kako su “Vijesti” u više navrata objavile do lijepog “parčeta” obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora. Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio još hektar.

Američki trezor uveo nove sankcije

Deripaska je aluminijumski magnat, osnivač kompanije United Co, Rusal International PJSC, najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma izvan Kine. On se od 2018. nalazi pod američkim sankcijama.

Američki državni trezor prije dva dana saopštio je da su uvedene sankcije protiv jednog ruskog državljanina i tri kompanije. One, kako je navedeno, pokušavaju da izbegnu sankcije SAD kroz šemu za “odmrzavanja” više od 1,5 milijardi dolara koji pripadaju Deripaski.

Deripaska, koji je u aprilu 2018. godine i sam stavljen na listu američkih sankcija, razgranao je trgovinu metalima nakon nestanka SSSR i zaradio bogatstvo kupovinom udjela u fabrikama aluminijuma, prenosi Rojters. Forbs je njegovo ovogodišnje bogatstvo procijenio na 2,8 milijardi dolara.

Trezor SAD je saopštio da je Deripaska u junu 2023. godine koordinisao aktivnosti sa ruskim državljaninom Dmitrijem Beloglazovim, vlasnikom ruske firme za finansijski konslating “Titul d.o.o.”, s ciljem da se prodaju Deripaskine zamrznute akcije jednoj u evropskoj kompaniji. U roku od nekoliko nedjelja od toga, osnovana je ruska kompanija za finansijske usluge Akcionernoje “Obščestvo Iliadis” kao podružnica “Titul”, a početkom 2024. godine kompanija “Iliadis” je preuzela rusku investiciju holding kompanije “Rasperia Trading Limited”, koja drži Deripaskine zamrznute akcije

Bonus video: