Većina prosvjetnih radnika se odazvala pozivu na jednosatni prekid nastave

"Problemi prosvjetnih radnika dođu do javnosti onog trenutka kada se više ne mogu sakriti"
522 pregleda 9 komentar(a)
Ekonomska škola, Foto: Luka Zeković
Ekonomska škola, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.09.2014. 10:26h

Glavni odbor Sindikata prosvjete organizovao je čas upozorenja tokom kojeg profesori i nastavnici širom Crne Gore nisu držali predavanja, ukazujući na niske zarade.

Oko 90 odsto prosvjetnih radnika se, kako su TV Vijesti kazali u Sindikatu prosvjete, odazvalo pozivu da časom upozorenja izvrše pritisak na Vladu da ispuni njihove zahtjeve.

U Ekonomskoj školi "Mirko Vešović" u Podgorici, koju je ekipa TV Vijesti posjetila tokom časa upozorenja, protestovali su skoro svi profesori.

Profesorica te škole, Klaudija Vujošević, kazala je da se 99 odsto zaposlenih priključilo jednosatnom štrajku upozorenja.

"Danas je glas inteligencije Crne Gore da se vrati dostojanstvo nekada poštovanoj profesiji, a danas bezvrijednoj i značajnoj, na žalost, samo na papiru. Problemi prosvjetnih radnika dođu do javnosti onog trenutka kada se više ne mogu sakriti. Ne samo povećanje zarada, nego i da vratimo dostojanstvo prosvjetnih ranika", kazala je ona.

Prosvjetni radnici traže povećanje plata za 15 odsto, pozivajući se na Sporazum potpisan 2011. godine kojim se predviđa da će zarade zaposlenih u javnom sektoru pratiti ekonomski rast i da će, ukoliko dođe do rasta budžeta od 3,5 odsto, biti stvoreni uslovi za povećanje zarada.

Premijer Milo Đukanović poručio je ranije da bi bilo kakvo povećanje zarada u javnom sektoru u ovom trenutku bilo neodgovorno.

Bonus video: