Vozovi na relaciji Podgorica - Nikšić kasne mjesecima

Građani se žale da zbog kašnjenja ne mogu na vrijeme da stignu na posao
348 pregleda 4 komentar(a)
voz, Foto: Ivan Petrušić
voz, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.09.2018. 06:19h

Grupa građana iz Podgorice i Nikšića žale se da u posljednje vrijeme kasne vozovi na toj relaciji i da zbog toga ne mogu da na vrijeme stignu na posao.

“To se često dešava, kasne odmah u startu, odnosno čekamo i po pola sata na stanici da krene lokomotiva”, kazala je Podgoričanka koja putuje za Nikšić na posao.

Istakla je da je zbog toga putovanje do Nikšića ili do Podgorice traje i oko dva sata.

“Zbog toga je dosta ljudi i prestalo da putuje vozom, jer su nepouzdani i dolazili su u neprijatnu situaciju da kasne na posao”, kazala je ona.

Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) priznali su “Vijestima” da vozovi kasne, ali da za to postoje razlozi.

Naveli su da je jedan od uzroka kašnjenja lokalnih vozova na pruzi Nikšić - Podgorica taj što od drugog jula u stanici Podgorica ŽICG radi na izmjenama signalno-sigurnosnih uređaja, usljed čega je maksimalna brzina vozova dest kilometara na sat prilikom i izlaska iz stanice.

“Problem je i sa putnim prelazima na pruzi, koji su takođe nadležnost Željezničke infrastrukture Crne Gore. Ovaj problem se sastoji u tome da se zbog takvih uslova kod neobezbijeđenog putnog prelaza voz zaustavlja ispred i po uvjeravanju da ne ugrožava drumski saobraćaj, mašinovođa nastavlja vožnju”, tvrde iz tog preduzeća.

Istakli su da su počeli sa popravkom signalizacije duž pruge Podgorica – Nikšić, te da očekuju da će se u skladu sa tim i situacija sa kašnjenjem vozova se popraviti.

Međutim, Nikšićanin koji putuje vozom za Podgoricu, kazao je da nije primijetio da se kompozicija zaustavlja na prelazima, ali jeste da usporava na ulasku u Glavni grad.

“Ali i pored toga, nije mi jasno zbog čega je kašnjenje toliko. Normalno je da vozom razdaljina između dva grada, odnosno od stanice do stanice, pređe se za sat i desetak minuta, a ovako kasni se pola sata ili i više”, istakao je on.

Polazaka manje u odnosu na prije nekoliko godina

Nikšićanin koji putuje za Podgoricu, kazao je “Vijestima” da kada je željeznički saobraćaj između grada pod Goricom i Trebjesom, ponovo uspostavljen prije nekoliko godina, vozovi su saobraćali redovno i da je bilo dosta polazaka.

“Sada nema ni mnogo polazaka, odnosno ukinuti su. Kada su počeli da saobraćaju novi vozovi iz Španije, putovanje je bilo baš ugodno. Međutim, sada kao da svjesno tjeraju putnike od željeznice”, istakao je on.

Željeznički saobraćaj na pruzi Podgorica - Nikšić uspostavljen je ponovo prvog oktobra 2012., nakon što je urađena rekonstrukcija i elektrifikacija. Pruga je izgrađena 1948. godine, radnom akcijom, a rekonstrukcija je koštala oko 80 miliona eura. Kako je tada zvanično saopšteno, vozovi će se na rekonstruisanoj pruzi kretati prosječnom brzinom od 83 kilometra na sat, a rastojanje između Podgorice i Nikšića će prelaziti za oko 50 minuta.

Bonus video: