Italijani otkrili put do Lovćena

Povećano interesovanje turista za ovaj kraj pratiće unapređenje ponude, prije svega, izgradnja sportskih sadržaja poput stadiona
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2014. 18:05h

Gotovo savršeno mjesto za odmor od gradske gužve i ljetnje vrućine, uz odabrano društvo, roštilj, netaknutu prirodu... nalazi se na nekoliko kilometara od Prijestonice Cetinje.

Ekipa "Vijesti" bila je u NP "Lovćen", koji je ove godine za samo tri mjeseca prije nas posjetilo oko 22.000 turista.

Do nacionalnog parka iz Cetinja je potrebno nešto više od pola sata vožnje krivudavim putem, ali nakon što osjete prirodne ljepote Ivanovih korita, put prožet oštrim krivinama putnici brzo zaboravljaju, pa i oni kojima takva vožnja nimalo ne godi.

Poseban krajolik se osjeti pri samom prilazu Ivanovim koritima dolaskom na česmu, sa koje teče voda hladna toliko da se ruke u njoj ne mogu držati duže od nekoliko sekundi.

Dalje kako put odmiče, u prirodu nacionalnog parka savršeno su uklopljene drvene klupe, stolovi, statue crnogorskih vladara, staze za šetnju, odmaralište, sportski tereni, obližnji hotel, restorani, avanturistički park, drveni bungalovi... gotovo sve što užitak posjetilaca podiže na mnogo veći nivo.

Za tri mjeseca 22.000 gostiju, avgust i ove godine najposjećeniji

Jedan od nezaobilaznih detalja nacionalnog parka je kulturni spomenik Njegošev mauzolej, do kojeg se stiže 461 stepenikom.

Tu ljepotu pored Cetinjana, Podgoričana, Kotorana... dobro prepoznaju i turisti posjetioci iz Francuske, Belgije, Rusije, Italije...

Par iz Rima Arturo Casoni i Silvija Guido takođe su oduševljeni crnogorskim nacionalnim parkovima, i Lovćenom.

"Za nacionalni park Lovćen planirali smo da odvojimo tri dana odmora, tako da smo zakupili bungalov. Oduševljeni smo ljepotama Crne Gore, do sada smo posjetili Durmitor, Biogradsku goru, Prokletije, Skadarsko jezero...uživamo. Hrana u restoranu nacionalnog parka je odlična", kazao je Arturo.

Sa njegovim mišljenjem složila se i Silvija, kojoj se sviđaju planinske staze i opuštanje u prirodnom okruženju.

Direktor Nacionalnog parka "Lovćen" Veselin Živanović kazao je za Vijesti da nacionalni park svake godine bilježi sve veći broj posjeta, a da najviše gostiju bude u avgustu, što se potvrdilo i ove godine.

"Podaci iz prve polovine avgusta ukazuju da će i ove godine taj mjesec biti najprometniji. Nacionalni park najviše posjećuju turisti iz Francuske, Belgije, Rusije, a u posljednje vrijeme dolazi mnogo Italijana", rekao je Živanović.

Dodao je da NP Lovćen prirodni rezervat, ali isto tako i specifican tip nacionalnog parka, gdje dominantnu vrijednost predstavlja kulturno - istorijsko nasljeđe.

"Na području Nacionalnog parka značajnu vrijednost čini kulturno-istorijsko nasljeđe. Svojevrstan arhitektonski relikt, vredan pažnje, predstavljaju lovćenske serpentine. Stari put od Kotora vijuga uz Lovćen do Njeguša, živopisnog planinskog sela, u kojem se nalaze rodne kuće Petra II Petrovića Njegoša, i posljednjeg vladara Crne Gore, kralja Nikole I Petrovića...", rekao je Živanović.

On je najavio da će povećano interesovanje turista za ovaj kraj pratiti unapređenje i proširenje ponude u vidu odgovarajućih sadržaja, od kojih će najznačajniji za sada biti izgradnja fudbalskog stadiona.

“Time će se stvoriti uslovi za razvoj sportskog turizma i dolazak sportista na pripreme pod Lovćenom”, rekao je Živanović.

Igoru iz Odeseprija ljubazna Crna Gora

Ništa manje od Rimljana na Lovćenu nije uživala ni grupa turista iz Ukrajne.

"Juče smo posjetili Mauzolej, generalno smo zadovoljni utiscima, koje do sada nosimo iz Crne Gore. Ovdje smo pet dana i planiramo da ostanemo bar još toliko. Mogu da kažem da su Crnogorci veoma prijateljski nastrojeni, ljubazni, hoće da pomognu...", rekao je Igor iz Odese.

Dodao je da im cijene u Crnoj Gori odgovaraju, i da su niske.

"To je veoma važno za nas turiste. Sviđa nam se i vaša nacionalna hrana, pršut i sir", kazao je Igor, koji je došao iz zemlje pogođene ratnom krizom.

Galerija

Bonus video: