Kolašin: Upisali Gimnaziju, sad ih prepisuju na smjer za kuvare

Prema preporuci Ministarstva prosvjete, u Kolašinu neće više postojati dva odjeljenja gimnazije
172 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 18:32h

Oko dvedeset učenika, koji su, kako tvrde njihovi roditelji, u junu upisani u prvi razred gimanzije u SMŠ “Braća Selić”, samo pet dana pred početak školske godine dobili su obavještenje da će morati da se prepišu na smjer za kuvare i konobare ili u neku drugu školu na teritoriji Crne Gore.

Kako je roditeljima u srijedu poslijepodne saopštio direktor jedine kolašinske srednje škole Zvonko Perović, prema preporuci ministarstva prosvjete u tom gradu neće više postojati dva odjeljenja gimnazije, već samo jedno. Učenici i njihovi rodtelji, kako kažu, zaprepašteni su i dovedeni u bezizlaznu situaciju.

Odluku ministarstva i direktora škole doživljavaju kao ucjenu i diskriminaciju. Tvrde da je već bila formirana dva odjeljenja i određeni razredne strješine, a da im tokom cijelog ljeta niko nije nagovijestio mogućnost da će se ovo desiti. Roditelji ističu das u djeca “regularno upisana” i da su svi već kupili udžbenike za prvi razred gimanzije.

“Obmanuti smo i i dovedeni u bezizazlenu situaciju. Nećemo dozviliti da neko našu djecu diskriminiše i određuje im sudbinu. Može li iko normalan zamisliti situaciju u kojoj nekoliko dana pred početak školske godine saznajemo da će nam djeca, ukoliko hoće da se školuju u svom gradu, biti prinuđena da uče za kuvara ili konobara. Što to na početku nijesu rekli. Kuda sada? Kako se oragnizovati i u situaciju kada su svuda završeni upisi slati djecu?", kazao je jedan od roditelja Željko Lakićević.

Željko Lakićević

On tvrdi da je, ovakvom upisnom politikom ministarstva, Kolašin sveden na “nivo mjesne zajednice”, i da su djeca iz tog grada ostavljena bez mogućnosti da upišu u skladu sa svojim uspjehom i onim što žele.

„ Neka se pogledaju podaci zavoda za statistiku, u Kolašinu rapidno opada stanovništvo i šta znači ugasiti jedno odeljenje gimnazije, onda najbolje ugasiti kompletnu školu. Djeca imaju svoju školu, odličan nastavni kadar, imaju jaku osnovu da sjutra idu na visoke škole a oni treba da idu sad i da traže neke alternative van Kolašina. Ako ne mogu negdje drugo, onda su prinuđeni da budu konobari“, kazala je Iva Simonović, sestra jedne od vrlodobrih učenica, kojoj je takođe preporučeno da se prepiše na smjer za uslužne djelatnosti.

Iva Simonović

Roditelji ističu da ukidanje jednog odjeljenja gimnazije, nije samo problem njihove djece već i nastavnog kadra. Kako tvrde na taj način će mnogi profesori ostati bez pune norme, dok će se dodatno uposliti ljudi koji nijesu prosvjetni radnici, a koji predaju stručne predmete za proizvodna zanimanja. Sumnjaju, kako kažu, da je to i bio cilj uprave škole.

„Ovo nije u redu šta se radi, drugo je da nema đaka ili škole ali mi kao dobri učenici nemamo pravo da upišemo školu u našem gradu nego moramo da putujemo što je u današnje vrijeme vrlo teško zbog ekonomske situacije. U našoj generaciji većina je dobrih učenika i jednostavno mi smo razočarani. Apelujemo na ministarstvo prosvjete da nam omogući da pohađamo gimnaziju, koju smo I upisali. Nije pošteno da mi školska godina počinje stresom i suzama", rekla je jedna od učenica Kristina Simonović.

Perović je objasnio novinarima da je riječ o, kako je rekao “procediri koju sprovodi ministarstvo prosvjete, koje je odgovorno za upisnu politiku u Crnoj Gori”.

„Cijeneći uspijeh učenika ministarstvo prosvjete analizira u kojim sredinama treba raspisati koje obrazovne programe. Mišljenja sam da je ministarstvo sagledalo da je nešto slabiji uspijeh bio nekih dvadesetak kandidata u Kolašinu i da ti kandidate ne treba da budu upisani u gimnaziju. Tako da je raspisan konkurs za upis jednog odeljenja gimnazije dok je zainteresovano bilo tačno 51 kandidat. Ukupno 44 učenika bili su odlični I vrlo dobri, dok su ostali ostvrlili slabiji uspjeh u osnovnoj školi- rekao je on.

Prema njegovim riječima pet budućih srednjoškolaca nijesu uspjeli da polože eksterni polumaturski ispit u osnovnoj školi. Sve je to, kaže on, ministarstvo vjerovatno imalo u vidu, kad je sugreisalo ukidanje jednog odjeljenja gimnazije.

Perović

„Roditelji i škola su očekivali nekakav vid pozitivne diskriminacije jer se radi o kolašinskoj sredini koja je samo u zadnjih petaestak godina praktično ostala bez 4000 stanovnika. Ministarstvo je uvijek do sada pokazalo razumijevanje i izlazilo u susret, pa ćemo danas poslati urgenciju i pokušati još jednom da pomognemo ovim učenicima- kazao je direktor, napominjući da odluku ministarstva očekuje 1. septembra ili dva tri dan kasnije. Perović je kazao i da je usmeno obavještenje iz ministrstva da, ipak, neće biti drugog odjeljenja gimnzije, dobio u srijedu.

Roditelji su bili ogorčeni i na činjenicu da je u jedinom odjeljenju gimanzije biti čak 35 učenika, što, kako tvrde, ne garantuje kvalitetan nastavni proces. Ističu i da u susjednom Mojkovuc sa približno istim brojem stanovnika i svega 11 novih srednjoškolaca više, postoje tri odjeljenja. Nije im jasno zbog čega ista upisna politika nije primijenjena i na Kolašin.

"Greška što su obavijesili novinare"

Kako je nekoliko roditelja kazalo "Vijestima", Perović je na poslijepodnovenom sastanku sa učenicima i njihovim roditeljima kazao da je velika greška što su o svom problemu obavijestili novinare.

Kako tvrde roditelja direktor SMŠ "Braća Selić" je rekao da bi se "nešto i moglo riješiti da predstavnici medija nijesu došli u školu"

"Direktor je kazao i da do 18 sati odlučimo hoće li naša djeca u odjeljnje kuvara,konobara ili u neki drugi grad. Naglasio je da ministarstvo vise ništa neće moći uraditi nakon što će mediji prenijeti naše izjave. Ministar je, navodno, poručio da je velika greška što smo zvali novinare", ispričao je jedan od roditelja "Vijestima"

Nekoliko roditelja tvrde da se broj učenika uslužne djelatnosti u Kolašinu forsira jer u okviru srednje škole radi i restoran "Planinar" koji služi za obuku kuvara I konobara. To donosi prihode, pa, kako kažu roditelji nekih učenika, iz uprave škole nastoje da opravdaju postojanje centra za obuku, koji je ujedno i objekat koji rado posjećuju Kolašinci i turisti.

TV Vijesti: Boban Obradović

Galerija

Bonus video: