REKOM: Pronalaženje posmrtnih ostataka nestalih da bude prioritet

"Koalicija za REKOM je duboko posvećena izgradnji javne kulture sjećanja na žrtve", piše u saopštenju
66 pregleda 1 komentar(a)
REKOM, Foto: Savo Prelević
REKOM, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.08.2014. 12:54h

Koalicija za REKOM pozvala je vlade postjugoslovenskih država u regionu, nacionalne komisije i druge nadležne da pronalaženje posmrtnih ostataka prinudno nestalih proglase prioritetom u regionalnoj saradnji i time postave kamen temeljac u stvaranju javne kulture sjećanja o zajedničkoj prošlosti.

Oni su, povodom Međunarodnog dana nestalih, upozoriili da posle 23 godine od početka rata u bivšoj Jugoslaviji nepostojanje tijela još 13 hiljada ratnih žrtava nedvosmisleno ukazuje da je to direktna posledica negativnh vladinih politika prema stvaranju javnog sjećanja na mrtve.

Oni su se pozvali na riječi istoričara Maksa Bergolza, koji je rekao da su posmrtni ostaci presudni fizički simbol sjećanja na žrtve.

"Samo stvarno fizičko prisustvo tijela daje moć živima da zahtijevaju sjećanje na mrtve. Kada nema tijela, nema sahrane, nema vjerskih obreda na grobljima, niti grobova. Kada nema grobova nema javnog pamćenja na mrtve, sve ostaje u okviru porodičnog sećanja", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da u Bosni i Hercegovini još ima 9.643 ljudi čija je sudbina nepoznata više od 20 godine, na Kosovu 1.711, i u Hrvatskoj najmanje 1,6 hiljada.

"Koalicija za REKOM je duboko posvećena izgradnji javne kulture sjećanja na žrtve koja uključuje otkrivanje posmrtnih ostataka žrtava i pravo porodica da svoje mrtve dostojanstveno sahrane", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: